O pacientă cu transplant de rinichi, efectuat în iunie 2018 la Spitalul Sf. Constantin din Brașov, a fost în pericol de a-și pierde rinichiul și implicit viața din cauza infecției cu virus West Nile, transmis prin înțepătura de țânțari. Această infecție reprezintă un pericol major mai ales pentru persoanele cu imunitate scăzută, cum sunt pacienții transplantați, cei cu cancer sau alte boli cronice.
Dr. Andreea Moldovan, medic primar boli infecțioase și specialist epidemiologie la Spitalul Sf. Constantin din Brașov, a relatat, în exclusivitate pentru DC News, cazul pacientei cu transplant de rinichi, care s-a zbătut între viață și moarte din cauza virusului West Nile transmis de țânțari.
„Pacienta în vârstă de 49 de ani, cu domiciliul în Corbeanca, Ilfov, transplantată renal cu donator viu - soțul, în cadrul Centrului de Transplant Renal Prof. Dr. Gilles Mentha, în 1 iunie 2018. Pacienta era pe triplă terapie imunosupresoare, cu evoluție favorabilă din punct de vedere clinică și biologică, fiind în supraveghere la Brașov și la Fundeni. Ea prezintă debut acut în urmă cu exact 4 săptămâni, joi 2 august, cu sindrom infecțios.
Se prezintă pentru control și internare la Brașov, pe parcursul internării prezentând o degradare progresivă neuro-psihomotorie. Investigațiile extrem de complexe efectuate la un pacient imunodeprimat conform unui algoritm extrem de strict au condus la diagnosticul de meningo-encefalită West Nile, transmisă prin țânțari.
Evoluția pe parcursul internării a fost dificilă, pacienta fiind în stare comatoasă pe o durată de 12 zile. Dificultatea majoră a constat în echilibrul dintre menținerea unei imunități adecvate luptei cu o infecție virală severă, fără tratament etiologic, pe de o parte, și pe de altă parte, necesitatea menținerii unei imunosupresii care să evite rejetul acut de rinichi.
Evoluția a fost lent favorabilă, cu menținerea unei viremii prelungite a virusului West Nile la un pacient imunodeprimat.
Pacienta se externează după 28 de zile, cu stare generală bună, recuperată neuro-psihomotor și cu rinichiul transplantat ce funcționează în condiții optime.
De menționat colaborarea interdisciplinară extrem de eficientă atât medical, cât și uman, echipa de îngrijire fiind formată din: chirurg transplantor - dr. Bogdan Moldovan, medic de boli infecțioase - dr. Andreea Moldovan, medic nefrolog - dr. Verzan Mihaela și dr. Karine Hadaya (Geneva), medic neurolog - Ioana Varga, medic ATI - dr. Ontaru Vlad, dr. Mihaela Filip și dr. Andreea Popianaș, medic laborator - dr. Laura Dobrin, cu ajutorul colegilor de la Institutul Cantacuzino și de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș - Biologie Moleculară”, ne-a declarat dr. Andreea Moldovan, care s-a ocupat îndeaproape de acest caz.
West Nile nu are tratament specific
La rândul său, Camelia Șamotă, directorul general al Spitalului Sf. Constantin, atrage atenția: „Oamenii trebuie să știe că nu este de glumă cu înțepăturile de țânțari. Virusul West Nile este un virus circulant care poate duce la complicații grave în cazul persoanelor cu imunitate scăzută, cum ar fi pacienții transplantați sau cei cu cancer”. Infecția West Nile nu are tratament specific și nu se transmite de la om la om, a mai precizat specialistul.
Dr. Andreea Moldovan subliniază de asemenea importanța prevenției înțepăturilor de țânțari, mai ales că specialiștii de la Institutul Cantacuzino avertizează că din 2005 nu s-au mai confruntat cu atât de multe cazuri de infecție West Nile.
Există o mare problemă cu dezinsecția contra țânțarilor și căpușelor, care este total insuficientă în condițiile în care nu există reglementări clare privind efectuarea acesteia pe spațiul public sau privat. De exemplu, autoritățile pot face dezinsecție pe teritoriul public, dar nu și pe teritoriul privat. Pe de altă parte, sunt persoane care fac dezinsecție în curte, dar acest lucru nu ajută dacă măsurile de combatere a țânțarilor nu sunt luate și la nivelul teritoriului public.
Drept dovadă, pacienta din Corbeanca, fiind prevenită că trebuie să se ferească de țânțari, făcuse de două ori dezinsecție în curte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News