Virusul West Nile a făcut prima victimă în România, a anunțat Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Este vorba de un bărbat de 79 de ani, care avea alte afecțiuni, pe care infecția le-a agravat. În bilanțul publicat ieri, CNSCBT arată că în doar o săptămână s-au înregistrat 11 cazuri de infecție noi, bilanțul total ajungând la 23.
De la începutul sezonului și până acum, adică în perioada 2 mai - 8 august, în România s-au înregistrat, în total, 23 cazuri de infecție cu virusul West Nile, a anunțat Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Primul deces, la Galați
Dintre acestea, 11 cazuri au fost înregistrate între 1 și 8 august, Totodată, această ultimă săptămână ne-a adus și primul deces datorat infecției cuWest Nile. Un pacient din Galați a decedat după ce a contactat virusul ucigaș care este transmis prin înțepătura de țânțar.
Distribuția cazurilor confirmate pe genuri este următoarea: 16 pacienți au fost bărbați și 7 femei. De asemenea, din total, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în mediul rural (13).
În funcție de județul de expunere, cazurile au fost înregistrate în județele: Dolj (5), Olt (4), Iași (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galați (1), Vrancea (1), Teleorman (1) și București (1).
Cum te ferești de țânțarii care transmit virusul ucigaș
Recomandările specialiștilor de la CNSCBT pentru populație sunt următoarele:
- să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi,
- să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor,
- să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (plase protecție la ferestre),
- să utilizeze substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței,
- să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei,
- să îndepărteze recipientele de apă stagnantă și gunoiul menajer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News