Cotidianele New York Times, The Guardian, Le Monde şi El Pais au publicat în ediţiile online seturi de documente diplomatice americane obţinute de site-ul WikiLeaks. Printre informațiile frapante pe care acestea le oferă se numără sprijinul statelor arabe pentru descurajarea Iranului în ceea ce privește armele nucleare sau rezultatele activității de spionaj a celor mai importanți lideri internaționali și în cadrul ONU.
Le Monde a anunţat că publică primele analize ale documentelor provenite de la ambasadele americane din întreaga lume. "Le Monde, alături de New York Times, Guardian, Der Spiegel şi El Pais, a avut acces la 250.000 de telegrame diplomatice americane obţinute de WikiLeaks. Le Monde.fr publică duminică, 28 noiembrie, primele analize, referitoare la Iran şi spionajul practicat de ambasadele americane ", se arată pe site-ul ziarului francez.
New York Times afirmă că "o pradă de depeşe diplomatice oferă o cronică a relaţiilor Statelor Unite cu lumea". Ziarul afirmă că setul include un sfert de milion de depeşe diplomatice americane confidenţiale, multe dintre ele din ultimii trei ani, şi oferă o imagine fără precedent asupra negocierilor ambasadelor, "puncte de vedere candide asupra liderilor străini şi evaluări ale ameninţărilor".
Ziarul îşi exprimă şi convingerea că "documentele servesc un interes public important, expunând scopurile, succesele, compromisurile şi frustrările diplomaţiei americane" într-un mod inedit. The Guardian afirmă că "dezvăluirea telegramelor americane determină o criză diplomatică globală", adăugând că documentele clasificate arată că regele saudit a exercitat presiuni pentru o acţiune militară americană în Iran, iar Washingtonul a folosit diplomaţi pentru spionaj la ONU.
Citeşte şi:
Wikileaks amenință că va dezvălui tratativele militare ale italienilor cu talibanii și cu rușii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu