WikiLeaks a început "cea mai mare scurgere de informaţii militare secrete din istorie"

wikileaks
wikileaks
Alegeri prezidentiale 2024

Controversatul site WikiLeaks a început vineri publicarea unei serii de documente secrete ale armatei americane, în ceea ce coordonatorii site-ului susţin a fi "cea mai mare scurgere de informaţii militare secrete din istorie", relevând faptul că membrii coaliţiei prezente în Irak au torturat prizonieri irakieni şi au ignorat abuzurile comise de forţele irakiene.

Documentele pun în evidenţă "numeroase cazuri de crime de război care par evidente din partea forţelor americane, precum şi uciderea deliberată a persoanelor care încercau să se predea ", acuză site-ul într-un comunicat. WikiLeaks evocă, de asemenea, comportamentul sodaţilor americani care "aruncă în aer clădiri întregi pentru că o persoană înarmată se află pe acoperiş", transmite Mediafax. Site-ul specializat în informaţii secrete a început să difuzeze, vineri seara, 391.831 de documente.

Documentele dezvăluie "peste 300 de cazuri de tortură şi violenţe comise de forţele coaliţiei asupra prizonierilor", adaugă WikiLeaks, care a numărat peste 1.000 de abuzuri comise de forţele irakiene.

"Vorbim de cinci ori mai mulţi morţi în Irak, o adevărată baie de sânge în comparaţie cu Afganistanul", a declarat pentru CNN fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, considerând că "mesajul acestor dosare este puternic şi poate face mai uşor de înţeles situaţia din Afganistan". AFP a consultat o parte din documente la Londra, înainte de difuzarea lor pe Internet. O mare parte din texte nu conţin nume care ar putea pune în pericol persoane, a explicat WikiLeaks.

Înainte de a le posta pe Internet, WikiLeaks a transmis documentele sale mai multor publicaţii internaţionale, cum ar fi New York Times, Guardian, Der Spiegel şi postul de televiziune Al-Jazeera, primul care a dezvăluit conţinutul acestora.

Potrivit documentelor, "autorităţile americane nu au anchetat sutele de cazuri de violenţe, tortură, violuri şi chiar crime comise de poliţiştii şi militarii irakieni", scrie Guardian. Potrivit comunicatului WikiLeaks, documentele secrete acoperă perioada 1 ianuarie 2004 - 31 decembrie 2009, după invazia americană din martie 2003, care a condus la înlăturarea regimului lui Saddam Hussein.

Documentele dezvăluie că acest conflict a provocat moartea a 109.032 de persoane în Irak, potrivit comunicatului, care precizează că peste 60 la sută sunt civili, respectiv 66.081 de persoane. Din acest total, 15.000 de decese ale civililor nu au fost dezvăluite, potrivit WikiLeaks.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel