William Totok – scriitorul devine muzeograf

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la o nouă întâlnire interactivă cu scriitorul și publicistul William Totok, în cadrul proiectului Scriitori contemporani la muzeu. Sâmbătă, 28 aprilie, în intervalul orar 13.00-17.00, William Totok devine muzeograful expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8.

„William Totok revine la Muzeul Național al Literaturii Române cu o surpriză – o proiecție legată de Grupul de Acțiune Banat – Aktionsgruppe Banat (prezentat în expoziția de bază a MNLR) și o proiecție care prezintă, pe scurt, personalitatea scriitorului și jurnalistului timișorean Franz Xaver Kappus, un nume relevant pentru comunitatea șvabă bănățeană din timpul Primului Război. Kappus este cunoscut în special pentru corespondența cu Rainer Maria Rilke. O selecție din opera autorului timișorean urmează să apară, în curând, la Editura Muzeul Literaturii Române.

Programul Scriitori contemporani la muzeu își propune să atragă un număr cât mai mare de vizitatori, care săptămânal, timp de patru ore, intră într-un dialog cultural și literar cu scriitorii invitați, despre scrierile acestora, dar și despre scrierile autorilor prezenți în expoziția de bază a MNLR, participă la o lectură publică din opera scriitorilor invitați și citesc din manuscrisele dăruite muzeului de scriitorii lor preferați, deveniți gazdele acestui spațiu inedit."

Despre William Totok

William Totok, n. 1951, scriitor şi publicist, a debutat în 1970 cu versuri în revista Neue Literatur. Absolvent al Facultăţii de Istorie-Filogie al Universităţii din Timişoara (1973-1979). Cofondator al Grupului de Acţiune Banat – Aktionsgruppe Banat (1972-1975), deţinut politic (1975-1976). A fost profesor de germană şi română, apoi redactor la ziarul Neue Banater Zeitung din Timişoara (1982-1985). Publică poezii, eseuri, cronici, articole şi studii istorice şi politice, în România şi în străinătate. Din 1987 trăieşte ca scriitor şi jurnalist la Berlin şi este corespondent al posturilor de radio Europa Liberă şi Radio France Internationale. I-au fost decernate Leonce-und-Lena-Förderpreis (1987) şi Premiul Fundaţiei Henning-Kaufmann (1989). La Editura Polirom a publicat Constrângerea memoriei. Însemnări, documente, amintiri (2001) şi Episcopul, Hitler şi Securitatea. Procesul stalinist împotriva „spionilor Vaticanului" din România (2008), (împreuna cu Elena-Irina Macovei) Între mit şi bagatelizare: despre reconsiderarea critică a trecutului, Ion Gavrilă Ogoranu şi rezistenţa armată anticomunistă din România (2016). În 2016 a publicat volumul: ...an den Fahnenstangen fault die Wut (... pe catarge putrezește mânia. Poezii), (Ludwigsburg, 2016).

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenția de Carte.ro, publicația on-line IQool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel