Windows 11 a fost lansat oficial, iar utilizatorii de Windows 10 cu licenţă originală pot face upgrade gratuit la noul sistem de operare.
Dacă Windows 10 a debutat ca o versiune „corectată” de Windows 8, care restaura cel puțin parțial experiența desktop familiară utilizatorilor Windows 7, succesorul Windows 11 vine cu o nouă rundă de schimbări tranșante la partea de interfață, Microsoft sperând că o proporție cât mai mare a utilizatorilor vor ajunge să le aprecieze, în cele din urmă.
Concepută spre finalul „carierei” Windows Phone, sistemul de operare cu care Microsoft spera să detroneze Android, interfața Windows 10 a pornit la drum cu același sistem de cartonașe intenționate mai degrabă pentru ecrane de mici dimensiuni și interacțiune touch. În timp, revizii succesive aduse sistemului de operare au adus o versiune mai practică de Start Menu, compactată și cu mai puține artificii grafice inutile. Aceasta a fost o etapă de tranziție care a dus în cele din urmă la Windows 11, dezvăluit cu o interfață minimalistă, puternic optimizată pentru interacțiune touch dar în același timp practică și ușor de folosit chiar și pe PC-uri echipate cu mouse și tastatură, scrie go4it.ro.
Probabil cea mai vizibilă schimbare este poziționarea centrală a noii versiuni Start Menu, împreună cu icon-urile din Taskbar. Alături de lista cu aplicațiile preferate, noul Start Menu mai afișează aplicațiile recent folosite și o bară de căutare la care poți apela pentru a găsi imediat aplicația sau fișierul care te interesează. Lista cu aplicațiile instalate nu mai este afișată în mod direct, dar poate fi accesată cu un click pe butonul All Apps. În anumite privințe, noul Start menu imită aspectul unui lansator de aplicație pentru smartphone.
Potrivit Microsoft, dezvoltarea interfeței Windows 11 s-a făcut urmărind modul în care oamenii își folosesc computerele – „pe ce doresc să facă clic, unde sunt ochii lor pe ecran”.
Noua interfață adoptă forme rotunjite și simplifică majoritatea meniurilor. Schimbări tranșante sunt vizibile și la managerul de fișiere, mai colorat și cu o organizare mai aerisită, care favorizează interacțiunea touch.
Widgeturile, introduse de Windows Vista în 2007 și abandonate de succesorul Windows 7, reapar în Windows 11, – dar în loc să „plutească” pe ecranul în care utilizatorul le plasează, acestea apar într-o bară laterală care apare din stânga ecranului și sunt, de asemenea, conectate la serviciile Microsoft.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu