Un stil de viață sănătos poate compensa riscul genetic de boli cardiovasculare, potrivit unui nou studiu

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Adoptarea unor obiceiuri sănătoase pentru sistemul circulator ar putea ajuta la reducerea riscului de anumite boli de până la paisprezece ori.
 
 

Boala cardiovasculară este una dintre principalele cauze de mortalitate în lume. Există mulți factori care contribuie la riscul acestor patologii, inclusiv unele trăsături genetice pe care, în prezent, nu le putem schimba. Cu toate acestea, există și mulți factori legați de dietă, exercițiile fizice pe care le facem sau, în general, de obiceiurile noastre, care influențează acest risc și asupra cărora putem acționa.

Un stil de viață sănătos compensează riscul genetic

De fapt, conform unui articol publicat în prestigioasa revistă științifică Nature, adoptarea unui stil de viață sănătos, în care sunt abordați majoritatea factorilor de risc modificabili ai bolilor cardiovasculare, ar fi suficientă pentru a compensa riscul persoanelor care au mai mulți factori genetici.

În mod specific, studiul se bazează pe analiza datelor a 94.000 de adulți chinezi, colectate în baza de date China Kadoorie Biobank. Pentru aceste persoane, cercetătorii au luat în considerare scorurile de risc poligenic (o metodă de evaluare a riscului genetic al indivizilor) pentru unele dintre cele mai comune boli cardiovasculare, cum ar fi boala arterei coronare, accidentul vascular cerebral ischemic și hemoragia cerebrală. De asemenea, au evaluat stilul lor de viață, pe baza unor factori precum obiceiul de a fuma, dieta, activitatea fizică și indicele de masă corporală.

Această abordare a arătat că, chiar și acei indivizi cu cele mai mari scoruri de risc poligenic beneficiau enorm de pe urma unui stil de viață sănătos. Concret, au observat că la acești participanți, adoptarea unor obiceiuri sănătoase reducea riscul de boală a arterei coronare cu debut precoce de până la paisprezece ori și diminua, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral ischemic și de hemoragie cerebrală.

Prevenția, cheia în fața bolii cardiovasculare

Studii precum acesta subliniază importanța intervențiilor asupra factorilor de risc modificabili ai stilului de viață, care reprezintă cea mai bună metodă de care dispunem pentru a reduce impactul bolilor cardiovasculare atât la nivel individual, cât și la nivel de sănătate publică.

De ani de zile, experții insistă asupra importanței implementării strategiilor preventive, ca un complement la îmbunătățirea îngrijirii în cazurile acute severe. Acest tip de măsuri, de exemplu, se află în spatele scăderii mortalității cardiovasculare în țări precum Spania.

Este deosebit de important să identificăm persoanele care pot avea un risc genetic mai mare pentru aceste tipuri de patologii, deoarece acestea pot beneficia cel mai mult de pe urma intervențiilor asupra factorilor de stil de viață în termeni de supraviețuire și de calitate a vieții, potrivit 20minutos.es

Adoptarea unui stil de viață sănătos nu numai că reduce riscul bolilor cardiovasculare, dar și îmbunătățește calitatea generală a vieții. Prevenția este esențială pentru combaterea bolilor cardiovasculare. Prin modificarea stilului de viață și gestionarea eficientă a factorilor de risc, putem reduce semnificativ incidența și impactul acestor boli, îmbunătățind sănătatea și bunăstarea generală a populației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel