Președintele chinez Xi Jinping a ajuns în Rusia.
Președintele chinez Xi Jinping a sosit luni în Rusia într-o vizită de stat, relatează un corespondent Interfax. Avionul liderului chinez a aterizat pe aeroportul Vnukovo-2 din Moscova.
VEZI ȘI: Întâlnire Putin - Xi Jinping, la Moscova. Chirieac: Putin nu poate accepta să se dea cu totul pe mâna Chinei, chiar dacă în realitate asta face - Video
Vizita de stat a președintelui chinez în Rusia va începe luni cu discuții tête-à-tête cu președintele rus Vladimir Putin.
Aceasta va fi prima vizită în străinătate a lui Xi Jinping de la realegerea sa ca președinte al Chinei. Ultima dată când liderul chinez a vizitat Rusia a fost într-o vizită de stat în iunie 2019. Putin, la rândul său, a fost într-o vizită în China la începutul lunii februarie 2022, la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Discuțiile ruso-chineze într-un format extins, cu participarea delegațiilor, vor avea loc în a doua zi a vizitei președintelui chinez la Moscova.
Kremlinul a publicat deja o fotografie cu Xi Jiping pe site-ul oficial, în descrierea acesteia fiind scris: "Vladimir Putin se întâlnește la Kremlin cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, care se află în Rusia într-o vizită de stat".
În imagine poate fi observat Xi Jiping ieșind dintr-o mașină, fiind însoțit de membrii delegației sale. În fotografie mai apare un general care îl întâmpină pe președintele chinez. Într-o altă poză Xi Jiping apare ținându-l de mână pe Vladimir Putin.
Federația Rusă a ieșit pe primul loc în ianuarie 2023 în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale către China - în ceea ce privește volumul exporturilor prin conductă de gaze și în formă lichefiată, conform vămilor chineze.
Furnizarea totală de combustibil rusesc s-a ridicat la 2,7 miliarde de metri cubi. Rusia a depășit cu mare performanță alți furnizori importanți - Turkmenistan și Qatar (2,2 miliarde de metri cubi fiecare), Australia (1,9 miliarde de metri cubi).
În ceea ce privește aprovizionarea prin conducte din Rusia, din ianuarie 2023, s-a înregistrat o altă creștere în conformitate cu graficul stabilit anterior. Drept urmare, în ianuarie, Gazprom a livrat Chinei aproape 2 miliarde de metri cubi de gaz prin conducta Power of Siberia. Livrările de GNL au adăugat încă 770 de milioane de metri cubi.
În Federația Rusă, GNL de mare tonaj este produs de centralele Sakhalin Energy (coproprietari sunt Gazprom, Mitsui și Mitsubishi), precum și Yamal LNG (participanții sunt NOVATEK, TotalEnergies, CNPC chinezesc și SRF).
Importurile totale în ianuarie 2023 au crescut cu 1% față de ianuarie 2022 - la 11,3 miliarde de metri cubi. m. În același timp, importurile de gaze naturale lichefiate în ianuarie au crescut semnificativ - pentru prima dată după o serie continuă de 13 luni de declin.
În ianuarie 2023, China a importat 5,210 milioane de tone de GNL, ceea ce este cu 7% mai mult decât în ianuarie 2022 (4,864 milioane de tone). Pe tot parcursul anului 2022, achizițiile au fost în scădere față de aceleași luni ale anului precedent: dinamica medie a fost de minus 22%, în intervalul de la 7% la 35%. De asemenea, importurile au scăzut în decembrie 2021 față de decembrie 2020.
Livrările totale de gaze prin conducte în ianuarie 2023 s-au ridicat la 4,48 miliarde de metri cubi după 4,83 miliarde de metri cubi în ianuarie 2022 și 4,37 miliarde de metri cubi în decembrie 2022.
Toți furnizorii de gaze din Asia Centrală își reduc exporturile, direcționând volumele pentru a acoperi nevoile pieței interne. Turkmenistanul a furnizat 2,2 miliarde de metri cubi de gaz, care este valoarea minimă din ultimele 27 de luni. Kazahstanul aproape a oprit livrările, iar Uzbekistanul a oprit complet exporturile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News