Liderul de la Beijing, Xi Jinping, trage un semnal de alarmă privitor la protecționismul din Statele Unite ale Americii. Acesta urmărește interese de natură economică.
Președintele Xi Jinping consideră China drept principalul pivot al comerțului liber mondial și a jurat să păstreze economia „de dimensiuni mari” deschisă, avertizând împotriva protecționismului, într-o economie globală eviscerată de pandemia de COVID-19. Încurajat de semnarea celui mai mare pact comercial din lume în weekend-ul trecut (vezi AICI), Xi a spus că Asia-Pacific este „precursorul care inițiază creșterea globală” într-o lume afectată de „provocări multiple”, inclusiv coronavirusul. Totodată, el a promis „deschidere” către comerț și a respins orice posibilitate de „decuplare” a economiei Chinei.
Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific (Apec), la care Xi și-a prezentat liniile directoare ale Chinei, a avut loc online din cauza pandemiei de coronavirus. Acesta reunește 21 de țări din zona Pacificului, inclusiv cele mai mari două economii ale lumii din China și SUA, reprezentând aproximativ 60% din PIB-ul global. Într-un discurs care s-a îndreptat spre un triumfalism cu privire la „rezistența și vitalitatea” economică a Chinei, Xi a avertizat țările care insistă asupra barierelor comerciale de faptul că se vor automutila din punct de vedere economic. „Deschiderea permite unei țări să se dezvolte, în timp ce izolarea o împiedică”, a precizat acesta.
Parteneriatul Economic Comprehensiv Regional (RCEP) este văzut ca o lovitură puternică dată Statelor Unite ale Americii de către China. Aceasta este încurajată de faptul că parteneriatul a atras aliați tradiționali ai SUA, printre care Japonia, Coreea de Sud, Australia și Nou Zeelandă, precizează TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu