Xi Jinping cântărește sprijinul pentru Putin după rebeliunea grupului Wagner (analiză The Guardian)

Pe măsură ce Vladimir Putin își trage sufletul după cea mai mare amenințare la adresa autorității sale, de când a ajuns la putere, omologul său de la Beijing va lua în considerare impactul sprijinului său pentru președintele rus, în urma unui bilanţ.

 

Revolta grupului Wagner, în cadrul căreia trupele conduse de Evgheni Prigojin au ajuns la câteva sute de kilometri de Moscova, a scos la iveală diviziunile din rândul forțelor armate ale Rusiei și fisuri care amenință să submineze stabilitatea celui mai puternic aliat al Chinei, scrie The Guardian.

De la începutul războiului din Ucraina, Xi Jinping, președintele Chinei, a fost neclintit în sprijinul său pentru „prietenul drag”, Putin. Deși Xi nu a susținut în mod explicit invazia Rusiei, el a refuzat să o condamne și a făcut ecou multor justificări ale războiului. Într-un document publicat în februarie, Xi a criticat „extinderea blocurilor militare”, o referire implicită la NATO, alianță pe care Putin o învinuiește pentru provocarea „operației sale militare speciale” în Ucraina.

Sprijinul Beijingului pentru Moscova se bazează pe pragmatism și ideologie. Ideea de pragmatism este cea mai afectată de evenimentele dramatice din weekend, pe care China a încercat să le minimizeze.

Nefăcând inițial niciun comentariu, ministerul de externe al Chinei a descris duminică rebeliunea drept un eveniment care ține de „afacerile interne” ale Rusiei și și-a exprimat sprijinul pentru Kremlin în menținerea stabilității naționale.

Duminică, agenția de presă de stat chineză Xinhua a publicat un articol care sugerează că Prigojin a dat înapoi, deoarece opinia publică rusă era în mare parte împotriva lui. China Daily a publicat un raport din Piața Roșie din Moscova care spunea că „viața de zi cu zi a locuitorilor Moscovei nu a fost perturbată și rămâne calmă și ordonată”.

Dar mulți chinezi nu sunt convinși. Yu Jianrong, un savant liberal influent, a postat un videoclip cu localnicii ruși reacționând furios la mobilizarea poliției în Rostov-pe-Don, un oraș care fusese capturat de grupul Wagner, sugerând că există un anumit nivel de sprijin pentru cauza lor. „Chiar nu înțeleg ce se întâmplă în această țară”, le-a scris Yu celor peste 7 milioane de urmăritori de pe platforma Weibo.

Shen Dingli, un savant în relații internaționale din Shanghai, a declarat că incidentul Wagner va duce la creșterea dependenței Rusiei de China, în timp ce Beijingul va adopta „o poziție mai precaută față de Rusia”. „Din punct de vedere diplomatic, China trebuie să fie atentă cu cuvintele și faptele sale”, a spus Shen.

Alții susțin că Xi ar putea fi impresionat de modul în care Putin a gestionat insurecția. „Modul în care China ar putea privi lucrurile este că Putin a demonstrat elitelor că poate face față unor provocări enorme pentru țară”, a spus Alexander Korolev, lector superior la Universitatea din New South Wales din Sydney, care se concentrează cu studiul pe relațiile Chinei cu Rusia. „Nu cred că guvernul chinez a ajuns la concluzia că există mari fisuri în regimul lui Putin”, a continuat Korolev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel