China și Europa trebuie să-și respecte interesele esențiale și să se abțină de la a se amesteca reciproc în afacerile interne, a declarat președintele chinez, Xi Jinping, la o întâlnire cu președintele Consiliului European, Charles Michel, joi la Beijing.
Publicitate
"China și Europa diferă în istorie, cultură, nivel de dezvoltare și ideologie. Este firesc ca cele două părți să aibă opinii diferite cu privire la anumite probleme. Ele ar trebui să mențină comunicarea și coordonarea într-un mod constructiv", a spus președintele Republicii Chimeze, Xi Jinping, la o întâlnire cu președintele Consiliului European, Charles Michel, joi la Beijing, potrivit publicației TASS.
”Este esențial să se respecte preocupările majore și interesele de bază ale celuilalt, în special suveranitatea, independența și integritatea teritorială, și să se abțină de la amestecul în treburile interne ale celuilalt, pentru a păstra în comun fundamentul politic al relațiilor dintre China și UE”, a spus liderul chinez.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a sosit la Beijing pentru o vizită oficială pe 1 decembrie. De asemenea, este de așteptat să aibă întâlniri cu prim-ministrul Chinei, Li Keqiang și cu președintele Comitetului permanent al Congresului Național al Poporului Chinez, Li Zhanshu.
Citește și:
Acesta a făcut referire la declaraţiile făcute de Xi Jinping, preşedintele Chinei, la adresa Rusiei, SUA şi a noii ordini mondiale.
"Pe zona cu SUA - China, care mi se pare de departe cea mai importantă, preşedintele Xi, în afară de faptul că a turnat acea placă de mormânt, că e categoric împotriva războiului nuclear, că un astfel de război nu trebuie dus, lucru care pentru Putin este rachetă, i-a luat jokerul, a mai spus că actuala ordine mondială e în regulă.
Faptul că se mai duce el la Moscova din când în când îmi lasă mie altă impresie. Rusia, în mod oficial, trece la remorca Chinei. După aventura ratată, catastrofală, a lui Putin în Ucraina, practic Rusia intră la remorca Chinei. Şi a mai spus ceva Xi tot la summitul ăsta. Că reunificarea cu Taiwanul trebuie să se facă prin negociere. Iarăşi important, mai ales după ce dăduse acel semnal că până în 2026 armata de eliberare a Chinei trebuie să fie gata să poarte un război", a punctat Bogdan Chirieac la Deferiţi Mass-Media. ... Citește mai mult AICI.
Vezi și:
Protestele anti-lockdown și anti-guvernamentale s-au răspândit duminică, 27 noiembrie 2022, de la Shanghai la Beijing, Wuhan, Chengdu și Guangzhou, iar protestatarii din Shanghai au fost auziți cerând președintelui chinez Xi Jinping să demisioneze.
Multe proteste au izbucnit în toată China de când un incendiu într-un bloc de apartamente din Urumqi, Xinjiang a ucis 10 persoane și a rănit alte nouă, pe 24 noiembrie 2022, mulți bănuind că decesele au fost cauzate de restricțiile Covid-19 care i-au împiedicat pe rezidenți să scape de incendiu.
În Shanghai, după protestele de sâmbătă noaptea, o mulțime s-a adunat din nou duminică după-amiază. În timp ce poliția îi aresta pe protestatari, participanții furioși au putut fi auziți strigând „Dă-i drumul!”... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu