Xi Jinping a lansat un avertisment pentru înalții oficiali europeni.
Președintele chinez Xi Jinping i-a avertizat joi pe înalții oficiali europeni că nu ar trebui să se considere reciproc drept rivali sau să intre în confruntare din cauza diferențelor din sistemele politice, în cadrul primei întâlniri în persoană dintre China și UE în ultimii patru ani.
În timpul întâlnirii pentru a discuta probleme precum dezechilibrele comerciale și situația din Ucraina, Xi a afirmat, de asemenea, despre China, că este dispusă să facă din Uniunea Europeană un partener economic și comercial cheie și să colaboreze în domeniul științei și tehnologiei, inclusiv în ceea ce privește inteligența artificială.
De asemenea, el a îndemnat UE, în cadrul întâlnirii desfășurate la Reședința de Stat Diaoyutai din Beijing, să ”elimine toate tipurile de interferențe” în relația bilaterală, conform postului de televiziune CCTV.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, îl vor întâlni, de asemenea, pe premierul chinez Li Qiang în timpul vizitei lor de o zi.
Aceasta va fi ultima șansă de a avea întâlniri cu oficialii chinezi de nivel înalt înainte ca alegerile pentru Parlamentul European să înceapă anul viitor, declanșând schimbări în conducerea blocului.
Un oficial european a declarat ziariștilor la Bruxelles în această săptămână că ”nu există nicio realizare semnificativă care să încununeze summitul”, adăugând că nu va exista o declarație comună.
Într-un alt semn negativ pentru relațiile UE-China, statul membru Italia a informat oficial China ”în zilele recente” că renunță la Inițiativa Centurii și a Drumului susținută de Xi, au spus surse guvernamentale italiene pentru Reuters.
Foto: Agerpres
O serie de comisari europeni au vizitat Beijingul de la ridicarea restricțiilor de frontieră ale Chinei în acest an, inclusiv șefii comerțului și climatului ai blocului, dar s-au înregistrat puține progrese în problemele centrale ale relației. Cel mai recent, șeful de cabinet al lui Borrell și diplomatul senior al UE, Enrique Mora, au vizitat China în noiembrie.
Uniunea Europeană dorește ca Beijingul să își folosească influența asupra Rusiei pentru a opri războiul, iar un obiectiv principal al călătoriei va fi acela de a-l îndemna pe Xi să stopeze exportul companiilor private chinezești, în Rusia, de produse europene cu dublă utilizare pentru eforturile de război ale acesteia. Bruxelles-ul a lăsat inițial aceste firme chinezești în afara ultimului său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dezvăluit luna trecută, au declarat oficialii europeni.
Blocul este,de asemenea, îngrijorat de ceea ce consideră relații economice ”dezechilibrate”, spunând că deficitul său comercial cu China de aproape 400 de miliarde de euro (431,7 miliarde de dolari) reflectă restricțiile impuse afacerilor UE.
Luna trecută, ministrul de externe Wang i-a spus ministrului francez de externe în vizită, Catherine Colonna, că cel mai mare risc este ”incertitudinea adusă de o politizare largă” și că ”dependența de care este cel mai mult nevoie să fie redusă este protecționismul”.
În timpul vizitei lui Colonna, China a oferit și intrarea fără viză pentru cetățenii celor cinci mari economii ale UE, într-un efort de a stimula turismul post-pandemic și de a îmbunătăți imaginea Chinei în Occident, după ce relațiile s-au deteriorat în timpul pandemiei de COVID-19.
Oficialii UE spun că cele două părți ar putea coopera mai mult în acțiunile de combatere a schimbărilor climatice și pentru promovarea biodiversității.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu