Xi Jinping, președintele Chinei, ar putea vizita Rusia

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, ar putea vizita Rusia.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, ar putea vizita Rusia în viitorul apropiat, a anunţat, marţi, publicaţia "The Wall Street Journal", citând surse. Potrivit informaţiilor acestora, planificarea vizitei propuse este într-un stadiu incipient, datele nefiind încă stabilite. Este posibil ca vizita să aibă loc în aprilie sau mai.

După cum afirmă sursele ziarului, preşedintele chinez intenţionează să se pronunţe în favoarea susţinerii negocierilor multilaterale de pace şi să sublinieze inadmisibilitatea utilizării armelor nucleare. Potrivit "The Wall Street Journal", subiectul posibilei vizite a lui Xi Jinping în Rusia ar putea fi abordat în timpul întâlnirilor cu reprezentanţii Federaţiei Ruse, de şeful biroului Comisiei pentru Afaceri Externe al Comitetului Central al Partidului Comunist din China, Wang Yi, care a sosit, marţi, la Moscova.

Potrivit Ministerului rus de Externe, pe 22 februarie, Wang Yi va fi primit de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. În plus, secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov, nu a exclus posibilitatea ca şi Vladimir Putin să poată poarte convorbiri cu Wang Yi, scrie Rador, citând tass.ru.

Amintim că, pe 18 februarie, Wang Yi a declarat că autorităţile chineze vor pregăti cu ocazia împlinirii unui an de la începerea operaţiunii militare speciale a Federaţiei Ruse în Ucraina, un document cu poziţia Beijingului privind soluţionarea crizei ucrainene. Acesta a subliniat că şi în cele mai dificile situaţii "este necesar să se acorde o şansă păcii". Wang Yi a subliniat că documentul menţionat se va baza pe propunerile de restabilire a păcii înaintate de Xi Jinping.

Rusia și China, tot mai apropiate

Şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, i-a transmis marţi, la Moscova, celui mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, că relaţiile cu China sunt o prioritate a politicii externe a Rusiei, iar cele două ţări trebuie să fie unite în faţa Occidentului, relatează Agerpres, citând Reuters.

"În contextul campaniei pe care Occidentul colectiv o duce pentru a izola Rusia şi China, aprofundarea în continuare a cooperării şi interacţiunii ruso-chineze pe scena internaţională este de o importanţă specială", a declarat Nikolai Patruşev, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. El i-a spus de asemenea demnitarului chinez că Moscova susţine poziţia Chinei cu privire la Taiwan, Hong Kong şi Xinjiang.

Wang Yi: Relațiile ruso-chineze sunt "solide ca o stâncă" 

La rândul său, Wang Yi, a apreciat că relaţiile ruso-chineze sunt "solide ca o stâncă" şi vor rezista în faţa provocărilor generate de situaţia internaţională schimbătoare.

Sosit în capitala rusă într-un turneu european care a mai cuprins Roma, Budapesta şi (Conferinţa de Securitate de la) Munchen, Wang Yi urmează să se întâlnească la Moscova, miercuri, de asemenea cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, printre alte teme pe agenda discuţiilor fiind şi războiul din Ucraina. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, responsabilul chinez ar putea avea o întrevedere şi cu preşedintele rus. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel