Xi Jinping: „Reunificarea Chinei cu Taiwanul este inevitabilă” – Un mesaj ferm pentru forțele pro-independență

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele Chinei, Xi Jinping, a transmis un avertisment puternic marți, în discursul său de Anul Nou, subliniind că „nimeni nu poate opri reunificarea națională” cu Taiwanul.

Citește și: Întâlnire de taină la final de an. Victor Ponta, la restaurant cu Ilie Bolojan. Bogdan Chirieac: Cred că nu s-a finalizat lista de candidați la prezidențiale

Declarațiile au fost făcute în contextul tensiunilor tot mai mari dintre Beijing și insula guvernată democratic, care numără 23 de milioane de locuitori, relatează Reuters.

În 2023, China și-a sporit semnificativ prezența militară în apropierea Taiwanului, desfășurând nave și avioane aproape zilnic în zonele maritime și spațiul aerian din jurul insulei. Potrivit oficialilor taiwanezi, aceste acțiuni fac parte dintr-un efort al Beijingului de a „normaliza” prezența sa militară în regiune.

Pentru China, Taiwanul este un teritoriu care îi aparține de drept, însă guvernul de la Taipei respinge categoric aceste pretenții. Conducerea taiwaneză susține că viitorul insulei trebuie decis exclusiv de cetățenii săi și cere Chinei să respecte voința acestora.

În discursul său televizat de Anul Nou, transmis de postul național CCTV, Xi Jinping a reiterat retorica unificării: „Oamenii de pe cele două părți ale Strâmtorii Taiwan sunt o singură familie. Nimeni nu poate reteza legăturile noastre de familie și nimeni nu poate opri trendul istoric al unificării naționale”.

Președintele chinez a adăugat că reunificarea este inevitabilă și că cetățenii din ambele regiuni trebuie să fie uniți „de un scop comun” și să împărtășească „gloria reîmprospătării națiunii chineze”.

Relațiile dintre Beijing și Taipei au rămas extrem de tensionate pe parcursul anului, mai ales după instalarea lui Lai Ching-te în funcția de președinte al Taiwanului, în luna mai. Beijingul îl consideră pe Lai un susținător al independenței insulei, catalogându-l drept „separatist”.

În august, China a desfășurat forțe navale masive în jurul Taiwanului, dar și în Marea Chinei de Est și de Sud, ca reacție la o oprire efectuată de Lai Ching-te în Hawaii și pe teritoriul american Guam. Vizita în Pacific a fost criticată dur de Beijing.

De-a lungul anului, Beijingul a organizat două exerciții militare majore în jurul insulei, pe care le-a prezentat drept „avertismente clare” împotriva acțiunilor separatiste din Taiwan. În plus, liderii chinezi au subliniat că nu vor ezita să recurgă la forță pentru a readuce Taiwanul sub controlul lor, promițând noi măsuri în cazul escaladării situației.

Pe fondul acestor tensiuni, relațiile dintre China și SUA au continuat să se degradeze, alimentate de vânzările de arme americane către Taiwan, permise de Taiwan Relations Act. Beijingul a avertizat Washingtonul să renunțe la orice legături militare cu insula și a impus sancțiuni împotriva furnizorilor americani de arme, precum și a managerilor acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel