În discursul său de Anul Nou, Președintele Xi Jinping a declarat că "reunificarea" Chinei cu Taiwanul este inevitabilă, adoptând un ton mai ferm decât în anul precedent, cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile din insulă.
Alegerile prezidențiale și parlamentare din 13 ianuarie au loc într-un moment de relații tensionate între Beijing și Taipei. China a intensificat presiunea militară pentru a-și afirma revendicările de suveranitate asupra Taiwanului, o țară guvernată democratic.
China consideră Taiwanul a fi "teritoriu sacru" și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a-l aduce sub controlul chinez, deși Xi nu a menționat amenințări militare în discursul său difuzat de televiziunea de stat.
"Reunificarea patriei este o inevitabilitate istorică", a spus Xi, cu toate că traducerea oficială în engleză a remarcatelor sale publicată de agenția de știri Xinhua a folosit o frază mai simplă: "China cu siguranță se va reunifica", scrie Reuters.
"Conaționalii de ambele părți ale strâmtorii Taiwanului ar trebui să fie legați de un scop comun și să împărtășească gloria renașterii națiunii chineze", a adăugat el. Traducerea oficială în engleză a folosit termenul "toți chinezii" în loc de "conaționali".
Anul trecut, Xi a spus doar că oamenii de pe ambele părți ale strâmtorii sunt "membri ai aceleiași familii" și că speră ca oamenii de pe ambele părți să lucreze împreună pentru "a promova în mod comun prosperitatea durabilă a națiunii chineze".
China a avut o reacție specială la actualul vicepreședinte Lai Ching-te, candidatul prezidențial al Partidului Democrat din Taiwan (DPP) și lider în sondaje, spunând că este un separatist periculos.
Din 2016, când președinta Tsai Ing-wen a preluat funcția, guvernul condus de DPP a promovat separatismul și este "mintea criminală" care împiedică schimburile economice peste strâmtoare și aduce prejudicii poporului din Taiwan. Ca figură de frunte a autorităților DPP și președinte actual al DPP, Lai Ching-te nu-și poate scăpa de responsabilitatea pentru asta, a amenințat ppurtătorul de cuvânt al Biroului Chinei în Taipei.
Tsai și Lai au oferit în mod repetat negocieri cu China, dar au fost respinși.
Cel mai mare partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang (KMT) susține tradițional relații mai strânse cu China, dar neagă cu fermitate că ar fi pro-Beijing.
Guvernul Republicii Chineze, învins în 1949 într-un război civil cu comuniștii lui Mao Zedong, care au fondat Republica Populară Chineză, a fugit în Taiwan. Republica Chineză rămâne numele formal al Taiwanului.
Candidatul DPP, Lai, a declarat sâmbătă că Republica Chineză și Republica Populară Chineză "nu sunt subordonate reciproc", formulare pe care el și președinta Tsai au mai folosit-o în trecut și care a iritat Beijingul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu