Va avea loc o întâlnire oficială între președintele chinez Xi Jinping și președintele francez Emmanuel Macron la Paris.
Președintele Chinei, Xi Jinping, merge la Paris pentru a se întâlni cu omologul său francez Emmanuel Macron. Întâlnirea va avea loc la începutul lunii mai, au declarat mai mulți oficiali de la Paris și Bruxelles pentru POLITICO.
Demersul liderului chinez coincide cu cea de-a 60-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre Paris și Beijing, în condițiile în care China dorește să refacă relațiile cu Europa, afectate de "parteneriatul fără limite" al lui Xi cu președintele rus Vladimir Putin, în ciuda războiului purtat de Kremlin în Ucraina.
Atmosfera din Franța va fi probabil diferită în comparație cu festivitățile care au marcat cea de-a 50-a aniversare a relațiilor bilaterale dintre cele două țări, a declarat o persoană familiarizată cu pregătirile pentru această călătorie.
"Va fi mai puțin festivă și mai studioasă, având în vedere mizele economice și geopolitice actuale", a declarat persoana, căreia i s-a acordat protecția anonimatului pentru a discuta despre subiect, adăugând că: "Cerem reciprocitate în relațiile cu China, în special în domeniul cheie al tranziției ecologice".
China încearcă să convingă Europa să lase Rusia să stea la masa viitoarelor discuții de pace, eventual în Elveția - în caz contrar, Beijingul va boicota astfel de întâlniri, au mai declarat oficialii.
Acest mesaj a fost amplificat, spun ei, în timpul turneului european al trimisului special chinez Li Hui pentru discuții despre viitorul Ucrainei. În registrul public, Ministerul chinez de Externe a declarat că Li a promis "sprijin pentru convocarea în timp util a unei conferințe de pace cu participarea egală a tuturor părților".
China a fost deranjată de decizia fără precedent a UE de a include companii chineze pe o listă neagră din cauza legăturilor lor cu Rusia. Industria chineză masivă de vehicule electrice este, de asemenea, aproape de a intra într-un război comercial cu autoritățile europene de reglementare, care acuză statul chinez că subvenționează acești giganți.
Pe de altă parte, Beijingul este dornic să se asigure că investițiile europene rămân pe piața chineză, în condițiile în care economia locală suferă o presiune imensă și este zguduită de o piață imobiliară instabilă.
De asemenea, se așteaptă ca Macron să viziteze China în acest an, după ce s-a angajat în 2018 să viziteze această țară în fiecare an. Palatul Elysée nu a confirmat această călătorie, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu