Xi Jinping solicită extinderea BRICS / „Hegemonismul nu este în ADN-ul Chinei”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele chinez Xi Jinping a cerut o extindere a grupării BRICS de economii emergente pentru a construi o ordine internațională mai justă și mai echitabilă, insistând că „hegemonismul nu este în ADN-ul Chinei”.

Într-un discurs rostit la începutul summitului BRICS de la Johannesburg, Africa de Sud, marți, Xi Jinping, prin vocea ministrului Comerțului, a spus că Republica Populară Chineză nu își dorește să se angajeze într-o competiție de mare putere sau să creeze „confruntare”, potrivit Al Jazeera.

„China se află ferm pe partea dreaptă a istoriei și crede că ar trebui urmărită o cauză justă pentru binele comun”, a spus Xi la un forum de afaceri, potrivit declarațiilor ministrului Comerțului Wang Wentao.

Xi a spus că BRICS va continua să crească „orice rezistență ar întâmpina”.

„În acest moment, schimbările în lume, în vremurile noastre și în istorie se desfășoară mai mult ca niciodată, aducând societatea umană într-un moment critic”, a spus el.

Nu este clar de ce Xi nu a participat la eveniment, la care au participat președintele sud-african Cyril Ramaphosa, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și prim-ministrul indian Narendra Modi.

Xi s-a întâlnit anterior cu gazda summit-ului Ramaphosa, spunându-i omologului său că țările lor se află la un „nou punct de plecare istoric”.

Xi Jinping solicită extinderea BRICS

China și Rusia, ambele aspru sancționate de Statele Unite, au fost dornice să extindă BRICS pentru a contracara dominația occidentală asupra instituțiilor și afacerilor internaționale.

Arabia Saudită, Indonezia, Iran, Argentina și Egipt se numără printre țările care și-au exprimat interesul de a adera la blocul – format în prezent din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – care reprezintă aproximativ 40% din populația lumii și mai mult de 25% din economia globală.

Într-un posibil semn al viziunilor diferite pentru bloc, Lula din Brazilia a spus că BRICS nu caută să fie un „contrapunct pentru G7, G20 sau Statele Unite”.

„Vrem doar să ne organizăm”, a spus Lula în timpul unei transmisiuni pe rețelele de socializare.

Pe lângă extinderea numărului de membri, la summit se discută și modalități de a stimula utilizarea monedelor locale în tranzacțiile comerciale și financiare pentru a reduce dependența de dolarul american.

Președintele rus Vladimir Putin, care nu participă personal la summit, a declarat într-un mesaj preînregistrat că dedolarizarea economiei blocului este „ireversibilă” și căpăta avânt.

Economia Rusiei a fost lovită de sancțiunile occidentale ample impuse ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova.

Putin, care este căutat în temeiul unui mandat internațional de arestare pentru presupuse crime de război, este reprezentat la summitul BRICS de ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel