Președintele Poloniei vrea minim 3% din PIB pentru apărare în fiecare țară NATO

Fotografie de la Skitterphoto/ Pexels
Fotografie de la Skitterphoto/ Pexels

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat luni că, în timpul vizitei sale în Statele Unite, va propune ca țările membre NATO să aloce 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare, realtează Reuters. 

Invazia Rusiei în Ucraina din 2022 a transformat apărarea într-o prioritate de top pentru țările din flancul estic al NATO, iar Polonia alocă anul acesta aproximativ 4% din PIB pentru consolidarea forțelor sale armate.

„Doresc să propun... ca țările NATO să decidă împreună ca cerința Alianței să fie cheltuirea a nu 2%, ci 3% din PIB pentru apărare, iar aceasta să fie o limită sub care nu este absolut recomandat să se coboare”, a declarat Duda în cadrul unei reuniuni a Consiliului Național de Securitate al Poloniei.

Președintele polonez a subliniat că răspunsul NATO la acțiunile Rusiei după izbucnirea războiului din Ucraina trebuie să fie „clar și îndrăzneț”.

Duda și prim-ministrul polonez Donald Tusk urmează să viziteze marți Casa Albă de la Washington pentru a marca a 25-a aniversare a aderării Poloniei la NATO.

PIB-ul total al țarilor NATO este de $18.35 trilioane pe an. Dacă fiecare țară ar aloca 3% din PIB pentru apărare ar însemna 550 de miliarde de dolari. Totalul cheltuielilor actuale pentru apărare al țărilor NATO este de 380 miliarde de dolari. Creșterea la 3% ar însemna 170 de miliarde în plus pentru apărare, o creștere de 44,74%.

Pentru context și cât alocă fiecare țară membră NATO pentru apărare:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel