Yoga, un bun suport pentru fiinţa umană, o reglează din toate punctele de vedere

O viaţă sănătoasă şi armonioasă porneşte de la respiraţie, iar yoga este un bun suport pentru fiinţa umană, fiindcă o reglează din toate punctele de vedere, a declarat, sâmbătă, Liviu Măgurianu, instructor de Yoga 500h TTC (Teacher Training Courses) atestat în India, participanţilor la cea de-a doua ediţie a SMARTFest care se desfăşoară la Borsec.

"Yoga este importantă pentru sănătatea omului din mai multe perspective, din perspectivă fizică, dar şi emoţională, psihologică sau, dacă vreţi, chiar spirituală. Scopul yoga, al practicii în sine, nu este doar sănătatea corpului, este capacitatea de a te uni cu tot ceea ce înseamnă sacrul din jurul nostru. Sănătatea este un bonus pentru cel care practică yoga, fiindcă pentru a avea acces la profunzimile fiinţe umane, la sinele nostru, trebuie să fii sănătos. Atunci când te doare o măsea e greu să spui că mai poţi medita. Deci practica pentru sănătate este o etapă importantă pentru a putea trece la fazele următoare din yoga", a afirmat Măgurianu.

Acesta afirmă că menţinerea unor emoţii intense negative, cum ar fi trăiri dificile şi suferinţe, pe o perioadă mai lungă, se poate ajunge la probleme psihologice, apoi fizice şi chiar psihiatrice.

"Din problemele psihologice pe care le avem pot deveni probleme de natură psihiatrică şi intrăm în patologie. De aceea yoga este un bun (...) suport pentru fiinţa umană, pentru că o reglează din toate punctele de vedere. Cumva importantă este partea spirituală în yoga. Pentru cei care fac yoga, yoga este mai mult celebră decât cunoscută, partea de posturi, de asane, reprezintă doar între 1% şi 5% din practica de yoga. În rest, vorbim despre respiraţie, controlul respiraţiei care este foarte important. Vorbim despre partea de capacitate de concentrare a minţii pe un punct, pe un principiu, pe o idee, capacitatea de a trece în partea de meditaţie şi astea sunt lucruri importante", a precizat, pentru Agerpres, Liviu Măgurianu.

În privinţa sălilor de fitness care au preluat conceptul yoga, însă îl practică doar la nivel fizic, el consideră că sportul nu este un lucru rău, dimpotrivă, însă yoga înseamnă şi "conectare cu sinele, cu sacralitatea din fiecare".

"Dacă vrei să te reconectezi cu adevărat, atunci trebuie să cuplezi acele mişcări cu atenţia cu focalizarea corectă pe anumite posturi. În anumite meditaţii trebuie să focalizezi corpul, emoţia, partea psihică, partea spirituală într-un tot. Sportul este extrem de important, sălile de fitness fac un lucru bun că promovează acest sistem, dar trebuie mare atenţie pentru a nu confunda yoga cu practica de pilates sau zumba. Yoga are ceva sacru, ceva mistic şi ceva ezoteric. Respectul pentru yoga este de natură profundă. Când faci yoga trebuie să înţelegi că în spatele mişcărilor stă o întreagă filosofie, o întreagă iubire de înţelepciune", a adăugat Liviu Măgurianu.

SMArtFest este un eveniment multicultural, ajuns la ediţia a doua, care se desfăşoară la Borsec, începând de vineri până duminică.

Vrei să trăiești mai mult? Fă sport cât mai des! Câte ore recomandă specialiștii

Cercetătorii din domeniul sănătății au demonstrat faptul că mai mult sport poate duce la o viață mai lungă. 

O viață mai lungă poate însemna o cantitate mai mare de exerciții pe săptămână, potrivit unui nou studiu. Adulții ar trebui să facă 150 până la 300 de minute de activitate fizică moderată sau 75 până la 150 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Dar oamenii care depășesc aceste niveluri trăiesc mai mult decât cei care nu o fac.

Cercetătorii au analizat peste 116.000 de adulți într-un studiu publicat luni în revista Asociației Americane a Inimii, scrie CNN. Participanții și-au auto-raportat activitatea în timpul liber în chestionare, de mai multe ori, pe parcursul a 30 de ani, iar cercetătorii au estimat asocierea dintre timpul și intensitatea exercițiilor fizice cu ratele de deces.

Cea mai mare reducere a deceselor timpurii a fost la persoanele care au raportat 150 până la 300 de minute pe săptămână de activitate fizică viguroasă sau 300 până la 600 de minute de activitate fizică moderată - sau o combinație echivalentă a celor două, a declarat autorul studiului, Dong Hoon Lee, un cercetător asociat la departamentul de nutriție de la Harvard T.H. Chan - Şcoala de Sănătate Publică.

”Este, de asemenea, important de reținut că nu am găsit nicio asociere dăunătoare între indivizii care au raportat de peste patru ori nivelurile minime recomandate de activitate fizică moderată și intensă pe termen lung, în timpul liber”, a adăugat Hoon Lee într-un e-mail.

Mulți s-ar putea să spună că ”zece ore pe săptămână de activitate moderată e prea mult.”

Și da, poate fi nevoie de ceva intenționalitate și efort. Dar studiile au arătat, de asemenea, cele mai bune modalități de a lucra exercițiile este în cadrul unei rutine, astfel încât acestea să rămână. Un studiu extins publicat în decembrie 2021 a arătat că cele mai bune programe de exerciții includ planificarea antrenamentului, mementouri, oferirea de stimulente și descurajarea anularii unui antrenament planificat.

”Dacă oamenii speră să-și intensifice activitatea fizică sau să-și schimbe comportamentele legate de stilul de viață și sănătate, există perspective comportamentale foarte accesibile care pot fi integrate în programe pentru a-i ajuta să obțină un succes mai mare”, a spus autorul principal al studiului din decembrie, Katy Milkman, James G. Dinan, Profesor la Școala Wharton a Universității din Pennsylvania și autorul cărții ”Cum să te schimbi”.

Și nu trebuie să adăugați totul dintr-o dată. Potrivit unui studiu din 2021, doar 11 minute de exerciții fizice pe zi au făcut diferența asupra duratei de viață.

Poți să faci o plimbare rapidă afară sau pe banda de alergare, să faci patru seturi dintr-un grup de exerciții cu greutatea corporală pentru trei minute, să exersezi un flux de yoga sau să alegi trei melodii optimiste pe care să dansezi, a spus Dana Santas, colaboratoare de fitness a CNN și specialist - coach și antrenor minte-corp în sporturi profesioniste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel