Yuanul chinezesc a devenit luni cea mai tranzacționată monedă la Bursa din Moscova, pentru prima dată, cifra de afaceri a perechii de yuani-ruble ajungând la 70,3 miliarde de ruble (1,17 miliarde de dolari).
Raportul emis miercuri de către RosBiznesConsulting (RBC) spune că un total de 64.900 de tranzacții au fost efectuate folosind yuan-ruble, comparativ cu 29.500 pentru dolar-ruble în aceeași zi. Yuanul a depășit și tranzacționarea euro-ruble, care a înregistrat un volum de tranzacționare de 47,5 miliarde de ruble.
Statutul popular al yuanului chinezesc la Bursa de la Moscova a rămas neschimbat marți, volumul tranzacțiilor pentru yuan-ruble ajungând la 63,9 miliarde de ruble (în total 46.000 de tranzacții), iar cel dolar-ruble ajungând la 59,4 miliarde de ruble, scrie Global Times.
În primele opt luni ale anului 2022, comerțul dintre China și Rusia a totalizat 117,2 miliarde de dolari, în creștere cu 31,4% față de anul precedent, potrivit datelor Administrației Generale a Vămilor din China.
Shu Jueting, purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului, a declarat pe 25 august că schimbul comercial dintre cele două țări menține un impuls puternic de creștere, iar cele două părți vor continua să promoveze schimburile economice și comerciale normale și să mențină stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare.
La începutul lunii septembrie, China și Rusia au semnat un acord pentru a schimba plățile comerciale pentru livrările de gaz către China în yuan și rublă în loc de dolar, deschizând calea pentru o utilizare mai frecventă a rublei-yuani în comerţul bilateral.
În afara Rusiei, yuanul a fost, de asemenea, utilizat din ce în ce mai mult în comerțul și așezările globale, pe fondul internaționalizării constante a yuanului și a opiniilor globale optimiste asupra impulsului de dezvoltare pe termen lung al economiei chineze.
Potrivit datelor furnizate de serviciile globale de plată Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT), yuanul chinez și-a păstrat poziția de a cincea cea mai activă monedă pentru plățile globale după valoare în august, deținând o cotă de 2,31%.
Cel mai recent raport al FMI a arătat că yuanul chinezesc reprezenta 2,88% din rezervele globale de valută în al doilea trimestru al anului 2022, ocupându-se pe locul cinci la nivel mondial și menținându-și cel mai înalt nivel global de când datele au fost publicate pentru prima dată în 2016.
Citește și:
SUA şi aliaţii lor au impus Rusiei cele mai severe sancţiuni din istoria modernă pentru ceea ce Putin prezintă drept o 'operaţiune militară specială' în Ucraina, răspuns care - potrivit Kremlinului - echivalează cu o declaraţie de război. Adresându-se Forumului Economic Estic de la Vladivostok, în Extremul Orient, Putin a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei au înlocuit pandemia de COVID-19 ca principală ameninţare pentru economia mondială.
'Vorbesc despre febra sancţiunilor occidentale, cu tentativa sa impertinentă şi agresivă de a impune modele de comportament altor ţări, de a le priva de suveranitatea lor şi de a le subordona voinţei lor', a declarat Putin.
Potrivit preşedintelui rus, Occidentul încearcă să-şi impună lumii voinţa, dar că puterea sa este în declin, fiindcă originea creşterii mondiale se află acum în Asia. 'Schimbări ireversibile şi chiar tectonice au avut loc în relaţiile internaţionale', a declarat Putin.
Moscova va sfida încercările Occidentului de a scoate ţara de pe scena globală
'Rolul ţărilor şi regiunilor dinamice şi promiţătoare, în principal regiunea Asia-Pacific, a crescut considerabil', a adăugat el.
Rusia nu poate fi izolată, a susţinut totodată preşedintele rus, subliniind că Moscova va sfida încercările Occidentului de a scoate ţara de pe scena globală. Putin a declarat că Rusia vede mai multe oportunităţi de intrare pe pieţele din Orientul Mijlociu şi Iran, în urma impunerii de către Occident a unor sancţiuni severe ca răspuns la campania militară a Rusiei în Ucraina.
Referitor la impactul acestor sancţiuni asupra ţării sale, Vladimir Putin a spus că economia rusă se confruntă cu ceea ce el a numit drept agresiune financiară şi tehnologică din partea Occidentului, deşi a recunoscut că unele sectoare industriale şi regiuni întâmpină dificultăţi.
Putin a insistat că sancţiunile occidentale care îi vizează ţara reprezintă un pericol pentru întreaga lume şi şi-au demonstrat lipsa de viziune, în timp ce lume se îndreaptă spre Asia.
Occidentul a subminat economia mondială prin încercările sale 'agresive' de a-şi impune dominaţia asupra lumii, spune Putin
Occidentul a subminat economia mondială prin încercările sale 'agresive' de a-şi impune dominaţia asupra lumii, fără a reuşi să oprească ascensiunea regiunii Asia-Pacific, consideră preşedintele rus. Pe tema crizei alimentelor, Putin a spus că Moscova a făcut tot posibilul ca Ucraina să poată să-şi exporte cerealele, însă aceasta nu a rezolvat problema alimentară.
El a spus că problemele de pe piaţa mondială a alimentelor ar putea să se intensifice şi că o catastrofă umanitară se profilează. Putin a spus că va discuta cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, despre limitarea destinaţiilor navelor care exportă cereale ucrainene, întrucât 'cele mai sărace ţări' nu au acces la ele.
'Excluzând Turcia ca mediator, practic toate cerealele care pleacă din Ucraina nu merg în cele mai sărace ţări, ci în Europa. Doar două din 87 de nave merg în ţările în curs de dezvoltare. 60.000 de tone din 2 milioane' de tone, a declarat Putin în cadrul sesiunii Forumului Economic Estic de la Vladivostok, oraş-port pe coasta rusă a Pacificului, potrivit EFE.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu