Yutu 2, rover-ul chinezesc trimis pe partea întunecată a Lunii, funcţionează din nou

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Rover-ul Yutu 2, trimis de China pe partea întunecată a Lunii, este aproape să se "trezească", după două săptămâni de inactivitate. 

Rover-ul, lansat cu misiunea Chang'e 4, a aterizat pe partea întunecată a Lunii în ianuarie 2019 şi şi-a completat recent a 29-a zi lunară de activităţi. Rover-ul a intrat într-o stare de hibernare pe 19 aprilie, alături de capsula de alimentare bazată pe energie solară. Acestea au un înveliş protector care le ajută să reziste la temperaturi de până la -180 de grade Celsius. 

Rover-ul şi capsula vor reveni la activitate normală în câteva zile, ca urmare a răsăritului soarelui în craterul Von Karman, acolo unde au aterizat. 

Yutu 2 a parcurs până acum 709 metri în craterul Von Karman şi a adunat date cu ajutorul camerelor panoramice, radarului lunar şi spectrometrului cu infraroşu. 

Yutu 2, instrument pentru cercetarea modului de formare a Lunii

Acesta are şase roţi, cântăreşte 140 de kilograme şi a descoperit până acum mai multe straturi diferite de rocă sub suprafaţa lunară, despre care oamenii de ştiinţă cred că au fost create de activităţi vulcanice şi de asteroizii care au lovit Luna. 

Rover-ul operează la vechiul Pol Sud al părţii intunecate a Lunii, un bazin plin de zone de impact. Cercetătorii cred că evenimentele care au creat acest bazin ar fi putut excava roci de sub suprafaţa lunii şi speră că astfel de materiale vor ajuta la descoperirea misterelor privind formarea Lunii. 

Când va reporni, Rover-ul îşi va continua călătoria spre nord-est, unde cercetătorii vor să afle dacă sunt roci bazaltice pentru a investiga istoria suprafeţei lunare. 

China a trimis un rover şi pe Marte

Yutu 2 nu este, însă, singurul rover din China care face progrese. La mijlocul lunii mai, rover-ul Zhurong, parte din misiunea Tianwen-1, va încerca să aterizeze în zona Planitia Utopia de pe Marte. Acest rover are o parte din tehnologia lui Yutu 2, dar este mai greu (240 de kilograme), şi este dotat cu mai multe instrumente de cercetare, scrie space.com.

Pe Marte se află şi rover-ul Perseverance, al NASA. Acesta a folosit unul dintre cele două microfoane pentru a asculta elicopterul Ingenuity, care a zburat pentru a patra oară pe 30 aprilie 2021. Un nou videoclip combină filmările elicopterului alimentat cu energie solară cu sunetul de la un microfon aparținând instrumentului laser SuperCam al roverului.

Inițial, inginerii de la NASA nu ştiau dacă sunetul poate fi înregistrat, pentru că roverul Perseverance, care a ajuns pe Marte și care este baza mini-elicopterului, se afla la 80 de metri de locul decolării. 

VEZI ŞI Cum se aude pe Marte zgomotul făcut de elicele elicopterului Ingenuity: O surpriză foarte bună / VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel