Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, avertizează că România este pe locuri codașe în Europa la investițiile în cercetare și dezvoltare.
Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, a vorbit în direct la DC News și DC News TV, în cadrul dezbaterii „HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, despre importanta investițiilor în cercetare și dezvoltare. România este codașă în Europa, avertizează acesta.
"Pandemia de COVID-19 ne-a arătat încă o dată că investiția în sistemul de sănătate trebuie să fie o prioritate, dar cu toate acestea, schimbările succesive de viziune, de priorități, de persoane responsabile aflate la cârma sistemului, au afectat constant în ultimii ani folosirea fondurilor din sănătate, accesul la inovație și nu în ultimul rând, reformarea sistemului.
Dacă ar fi să venim cu un paradox, România este singura țară din Uniunea Europeană care are o lege a reformei în sistemul de sănătate publică, dar până la urmă are un sistem departe de a fi reformat și adaptat cerințelor acestui moment. Pentru a răspunde crizei industria farmaceutică bazată pe dezvoltare și cercetare și-a dovedit capacitatea de inovare și reziliență, și aceasta inclusiv la nivelul lanțului global de aprovizionare, dar în lunile și anii următori industria inovatoare poate și trebuie să joace un rol cheie în planurile de redresare, reziliență și creștere a Europei și aici aș adăuga inclusiv de creștere a României, asigurând în același timp un acces mai rapid și mai echitabil la inovațiile din sănătate. Industria farmaceutică inovatoare este cel mai dinamic sector industrial de cercetare și dezvoltare din Europa. Este un sector care a investit în 2020 aproximativ 39 de miliarde de euro în activitățile de cercetare și dezvoltare.
Este sectorul care realizează cea mai mare valoare adăugată pe persoană angajată, semnificativ mai mare decât valoare medie din alte industrii sau din producția de bunuri de consum, dar din păcate, România se află pe locurile codașe în Europa în ceea ce privește investițiile în cercetare și dezvoltare. Din cifrele pe care le avem disponibile, în 2019 aceste investiții au însumat aproximativ 85 de milioane de euro, în comparație cu Germania care a atras investiții în cercetare de 8,4 miliarde de euro, Franța 4,4miliarde, Polonia 330 de milioane de euro, Ungaria 240 milioane de euro, chiar până și Bulgaria a atras investiții mai mari decât România, de aproximativ 91 de milioane de euro.", a declarat Dan Zaharescu, în cadrul conferin'ei de la DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu