Zalujnîi, comandantul general al Forţelor Armate Ucrainene, ar putea fi cercetat penal pentru pierderea sudului Ucrainei

Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Valeriy Zalujnîi, comandantul general al Armatei Ucrainene, ar putea deveni inculpat într-un dosar penal. 

Comandantul general al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeriy Zalujnîi, ar putea deveni inculpat într-un dosar penal privind pierderea sudului Ucrainei, a anunţat serviciul ucrainean BBC, citând surse. Potrivit informaţiilor mass-media, ancheta durează de un an şi jumătate, iar comandantul general a vorbit deja cu anchetatorii.

Deşi Zalujnîi nu are încă un statut procedural în dosar, BBC nu exclude ca comandantul general să-l primească. Mass-media anunţă că în cercurile politice acest caz este deja numit "cazul Zalujnîi". În acelaşi timp, Serviciul de Securitate al Ucrainei şi Biroul de Investigaţii de Stat au refuzat să răspundă solicitării mass-media privind participarea lui Zalujnîi la acţiuni de investigaţie.

Până acum, nimeni nu a fost acuzat în acest caz, dar BBC crede că acest lucru s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat. Potrivit informaţiilor sale, interogatoriile sunt în desfăşurare, inclusiv ale reprezentanţilor comandamentului militar şi ale autorităţilor civile. În special, anchetatorii i-au interogat pe comandantul forţelor de apărare, Serghi Naev, pe foştii comandanţi ai grupului de trupe "Sud" Andri Kovalciuk şi Andri Sokolov, şi pe şeful administraţiei ucrainene a regiunii Herson până în iulie 2022, Hennadi Laguta, care mai târziu a fost găsit mort la Kiev.

O sursă BBC din Biroul preşedintelui Ucrainei a anunţat că militarii ucraineni "au fost nevoiţi să arunce în aer poduri şi să ia alte măsuri conform regulamentului", fără comanda preşedintelui Volodimir Zelenski. Anterior, presa occidentală a anunţat dezacorduri între Zalujnîi şi Zelenski cu privire la problema tacticilor pentru desfăşurarea operaţiunilor militare ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

Astfel, în martie, ziarul Bild, citând surse, a informat că situaţia din jurul localităţii Artemovsk (numele ucrainean - Bahmut) a provocat dispute între preşedinte şi comandantul general. În august, Zelenski a declarat că nu are de gând să-l destituie pe Zalujnîi din funcţia sa, scrie Rador Radio România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel