Florinela Georgescu, director executiv la Administrația Națională de Meteorologie, a spus cum va fi vremea în următoarea perioadă.
Florinela Georgescu, director executiv în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a fost invitată în studioul Antena 3 CNN, la emisiunea moderată de Cristina Sava, unde a vorbit despre instaurarea anotimpului rece în România, după primul viscol din această iarnă.
„Ciclonul din weekend-ul acesta s-a dezvoltat exploziv în bazinul vestic al Mării Negre. Este un eveniment mai rar, dar deosebit de interesant pentru meteorologi. Acest ciclon a generat fenomenele severe din estul țării. Rotirea ciclonului a favorizat pătrunderea masei de aer rece în estul țării, cu ninsori și intensificări foarte severe ale vântului etc.
Ninsoarea va mai fi prezentă în zonele montane, dar nu este exclus să avem zăpezi și în zonele mai joase, mai ales în a doua parte a săptămânii viitoare, când așteptăm o nouă răcire, după ce mâine și poimâine temperaturile vor crește ușor.
În prezent se formează noi cicloni cu presiune scăzută în Marea Adriatică și vin spre noi. Ciclonii vor traversa și țara noastră, iar în următoarea perioadă, posibil până la sfârșitul acestei luni, să avem o vreme foarte schimbătoare, deci cu modificări cam o dată la 2-3 zile și cu influențe dinspre Mediterană, adică vor fi episoade cu precipitații. La munte, mai ales dincolo de 1.400 de metri altitudine, vor predomina lapovița și zăpada, iar în zonele mai joase vor fi precipitații mixte. La câmpie probabil că vor domina ploile“, a spus Florinela Georgescu.
Florinela Georgescu a spus și care sunt previziunile pentru sărbătorile de iarnă, după primul viscol din acest sezon rece.
„Începând de marți vor fi din nou precipitații în toată țara și temperaturile vor începe să scadă. De miercuri, maxima va fi de 10 grade, iar temperaturile minime vor fi de -4 ... -5 grade Celsius. Mâine (n.r. luni) temperaturile vor fi ridicate în sudul țării, ajungând la 16-17 grade.
Acest episod rece de acum ne arată clar că ne apropiem de iarnă și orice nou episod cu răcire înseamnă că cel puțin în zona montană va aduce precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Nu este absolut deloc neobișnuit pentru această perioadă.
În ceea ce privește sărbătorile de iarnă, răspunsul cel mai simplu pe care îl pot da acum este că toate aceste episoade cu precipitații mai spre ninsoare vor favoriza ca măcar în zona de munte să fie strat de zăpadă în acea perioadă. Pentru partea mai joasă, incertitudinea este mult mai mare.
Ținând cont și de ultimele ierni, de primele estimări sezoniere, fenomenele cele mai severe sunt mai probabile în a doua partea a iernii, nu în decembrie. Sezonul trecut s-a încheiat cu un viscol foarte spectaculos pe data de 4 aprilie în regiunea Moldovei. A fost un strat de zăpadă mai mare ca pe tot parcursul iernii trecute.“, a concluzionat Florinela Georgescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu