O zăpadă rozalie a fost observată pe culmile munţilor din statul american Utah. Culoarea neobişnuită i-a fascinat pe turişti şi, deopotrivă, pe localnici, dar a provocat şi îngrijorări legate de sănătate și climă.
Undeva în statul american Utah, pe crestele munţilor, se poate vedea cu ochiul liber cum zăpada are nuanțe purpurii sau portocalii care, combinate, sub lumina soarelui, bat în roz. Fiind deja aproape topită, a căpătat o granulaţie ca de sare. Iar fiindcă mai este şi roz, seamănă perfect cu sarea de Himalaya.
„Este aproape ca și cum a fost presărată sare de Himalaya. Dar seamănă la textură şi cu pepenele roşu”, a spus Jana Brough, o femeie care a făcut o excursie cu prietenii și familia la Tony Grove Lake în Logan Canyon, Utah, săptămâna aceasta, potrivit The Guardian.
În condiţiile în care în zona muntoasă din statele Utah şi Idaho s-au înregistrat ninsori record iarna trecută, acum, când se încălzește, zăpada de pe creste a căpătat aceste nuanțe rozalii care o fac să fie unică în lume şi o atracţie pentru turiştii dornici să facă poze "instagramabile."
Zăpada tehnicoloră se formează, de regulă, la mare altitudine pe tot globul. E întâlnită, deseori, şi în Alpii francezi sau în munții Japoniei. Însă pentru a căpăta culoarea roz e nevoie de anumite condiții de conținut de apă, temperatură, lumina soarelui dar și prezența nutrienților în alge verzi numite Chlamydomonas nivalis, spun specialiştii care studiază fenomenul.
Aceste alge înoată pe suprafața zăpezii, unde ulterior "înfloresc". Sub raze ultraviolete, culoarea lor începe să se schimbe pentru a absorbi radiațiile și a se proteja. Şi de aici nuanţa roşiatică.
Scott Hotaling, profesor la Universitatea de Stat din Utah care studiază biodiversitatea în medii reci și de mare altitudine, a asemănat capacitatea algelor de a produce un pigment precum pielea umană, pentru a absorbi radiațiile ultraviolete și a se proteja de soare. Aşadar, misterul a fost elucidat, dar fenomenul rămâne de senzaţie pentru cei mai mulţi.
Unii s-au întrebat chiar dacă pot mânca zăpada roz. Tehnic da, se poate mânca, nu este toxică. Cu toate acestea, nu se recomandă, şi asta pentru că în zona unde zăpada se topeşte există, de obicei, murdărie și praf, spun oamenii de ştiinţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu