Zațul de cafea și restul de frunze de ceai, efecte uimitoare asupra prăjiturilor

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Cum se pot îmbunătăți prăjiturile dacă adăugați zațul de cafea sau resturile de frunze de ceai.

Cafeaua și ceaiul sunt cele mai populare băuturi din lume, cu impact asupra stării de sănătate, atât când sunt consumate ca atare, cât și dacă utilizați zațul de cafea sau restul frunzelor de ceai. Mai mult, resturile de cafea și de ceai pot să devină un bun conservant în cazul produselor de cofetărie, spun oamenii de știință.

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea King Faisal din Arabia Saudită a arătat că, dacă adăugați zațul de cafea sau frunzele de ceai folosite la următoarea dvs. rețetă de prăjitură, acestea ar putea spori valoarea nutritivă a produsului de cofetărie și ar putea prelungi durata de valabilitate a acestuia.

”Prin încorporarea pulberilor de ceai și cafea uzate în amestecul de pandișpan, valoarea nutritivă a prăjiturii poate fi îmbunătățită, oferind beneficii suplimentare pentru sănătate consumatorilor”, scriu cercetătorii care au realizat studiul.

”Prezența compușilor bioactivi în pulberi contribuie, de asemenea, la potențiala activitate antioxidantă... și întârzie creșterea microbiană în timpul depozitării”.

Ceaiul și cafeaua, cele mai populare băuturi la nivel mondial

Ceaiul și cafeaua sunt cele mai populare băuturi la nivel mondial, oferind o doză importantă de substanțe antiinflamatoare, antioxidanți, fibre și chiar unii compuși bioactivi cu beneficii cognitive și cardiovasculare.

Însă modul în care aceste sunt preparare este și unul foarte risipitor, deoarece după extracție, aproximativ 90% din produs, sub formă de zaț sau resturile de frunze se aruncă la gunoi.

Cercetătorii au căutat diverse variante de a utiliza aceste resturi în compoziția altor produse, de la industria drumurilor la cea a construcțiilor.

Mai mult, aceștia au sugerat că utilizarea resturilor de cafea și ceai pot fortifica alimentele.

În 2020, de exemplu, cercetătorii au explorat ideea de a adăuga zaț de cafea uzat în prăjiturele fără gluten, în încercarea de a le spori valoarea nutritivă.

Iar în 2023, un alt studiu a adăugat ceai verde în prăjituri pentru a vedea dacă flavonoidele din frunze persistă după ce au fost la cuptor. Flavonoidele sunt compuși vegetali importanți cu potențiale proprietăți anticancerigene, antioxidante, antiinflamatorii și antivirale.

Cea mai nouă cercetare se bazează pe aceste studii anterioare și investighează dacă ceaiul sau cafeaua uzată își păstrează antioxidanții după ce a fost fiartă și măcinată și dacă acest material poate fi reciclat pentru a îmbunătăți nutriția sau durata de depozitare a prăjiturilor.

”Per total am urmărit să oferim gospodăriilor obișnuite metode ușor de utilizat pentru a-și reduce amprenta de carbon...”, scriu autorii studiului, notează Science Alert.

Ce beneficii obțineți folosind resturile de ceai și cafea în prăjituri

Pulberea de ceai, de exemplu, a reținut până la 73% dintr-un fenol numit trigalat de teaflavină, care este un antioxidant puternic recomandat celor cu colesterol ridicat, obezitate sau boli de inimă.

Pe de altă parte, zațul de cafea folosit a păstrat aproape 64% dintr-un antioxidant numit acid 1-cafeoilchinic, care are, de asemenea, beneficii cunoscute pentru sănătate.

Chiar și după ce au intrat în cuptor, acești antioxidanți au persistat în produsul final.

În comparație cu o prăjitură burete normală, prăjiturile îmbogățite cu cafea sau ceai au avut concentrații mai mari de fenoli, precum și de calciu, fosfor, potasiu și magneziu.

Noile descoperiri sugerează că utilizarea cafelei sau a ceaiului ar putea fi o modalitate naturală și durabilă de îmbunătățire a duratei de conservare a produselor de patiserie și, în același timp, de infuzare a produselor cu un plus de nutrienți.

Studiul a fost publicat în revista ACS Omega.

Citește și: Zaţul de cafea, folosit pentru a întări compoziţia betonului. Astfel nu mai contribuie la... încălzirea globală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel