Zborul unui miliardar japonez în jurul Lunii, într-o rachetă SpaceX, a fost anulat

foto: Freepik
foto: Freepik

Trebuia să fie unul dintre cele mai mari zboruri spațiale ale deceniului și să contribuie la deschiderea unei noi ere a turismului spațial. 

Misiunea "dearMoon" - care urma să transporte nouă civili în jurul Lunii cu nava Starship a companiei SpaceX - a fost anulată după prea multe întârzieri. 

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa - care a conceput și finanțat misiunea - a declarat că a luat "o decizie dificilă", deoarece este încă "nesigur când Starship poate fi lansată".

Se pare că Maezawa a plătit SpaceX 80 de milioane de dolari  pentru această călătorie în 2018, dar nu este clar cât de mult va fi rambursat. 

CEO-ul SpaceX, Elon Musk, speră ca Starship să ducă în cele din urmă oameni pe Lună și pe Marte în acest deceniu, deși este încă blocat în faza de testare. 

Maezawa a intrat pe X (Twitter) pentru a împărtăși vestea că proiectul a fost abandonat, după ce fusese deja "amânat pe termen nedefinit" în noiembrie. 

"Fără o certitudine clară a calendarului pe termen scurt, Maezawa a luat cu inima strânsă decizia inevitabilă de a anula proiectul"

"Am semnat contractul în 2018 pe baza presupunerii că dearMoon se va lansa până la sfârșitul anului 2023", a declarat miliardarul, antreprenor și colecționar de artă. 

"Este un proiect în curs de dezvoltare, așa că asta este, dar încă nu se știe când va putea fi lansat Starship", a mai completat acesta.

"Nu-mi pot planifica viitorul în această situație și mă simt groaznic să-i fac pe membrii echipajului să aștepte mai mult, de unde și decizia dificilă de a anula în acest moment. Îmi cer scuze celor care au fost încântați de realizarea acestui proiect", a mai spus el. 

Ca răspuns la cele declarate de Maezawa, un utilizator X a calificat decizia drept "un nonsens", adăugând că "nu te poți aștepta să se întâmple repede". 

Altcineva a răspuns: "De fapt, anulați pentru că vă așteptați ca cea mai ambițioasă navă spațială umană din istorie să zboare la timp?"  

Site-ul dearMoon a publicat, de asemenea, o declarație, calificând proiectul drept "irealizabil".

"Fără o certitudine clară a calendarului pe termen scurt, Maezawa a luat cu inima strânsă decizia inevitabilă de a anula proiectul", se arată în comunicat. 

MailOnline a contactat SpaceX pentru a afla ce sumă va fi rambursată miliardarului Maezawa. 

Misiunea civilă trebuia să orbiteze în jurul Lunii la bordul rachetei Starship a SpaceX timp de aproximativ șapte zile (fără a ateriza pe ea) înainte de a se întoarce pe Pământ. 

Maezawa ținea ca obiectiv călătoria pe Lună pentru 2023, o țintă considerată de majoritatea observatorilor spațiali ca fiind prea optimistă, având în vedere progresul lent al proiectului mega-rachetei Spaceship a SpaceX. 

Starship a ajuns pe orbită pentru prima dată abia în luna martie, deși nu a reușit să se prăbușească cu succes în ocean, așa cum era planificat (din fericire, nu se afla nimeni la bord). 

Echipajul care ar fi mers cu Maezawa în jurul Lunii

Maezawa a declarat că a primit cereri de la peste 1 milion de persoane din întreaga lume pentru a i se alătura în această călătorie de "turism spațial".  

Doar opt participanți norocoși au fost aleși în urma unui "proces strict de examinare și selecție", printre care o vedetă K-pop, un producător muzical nominalizat la premiile Grammy din SUA, un fotograf și critic al combustibililor fosili stabilit la Londra. 

Rhiannon Adam, originară din Irlanda, ar fi devenit prima femeie homosexuală care ar fi mers în spațiu. 

La bord s-ar fi aflat și coreeanul Choi Seung-hyun, care a început ca rapper underground înainte de a se alătura Big Bang, una dintre cele mai îndrăgite trupe de băieți din lume, în 2006.

Proiectul dearMoon a dezvăluit chiar și costumele spațiale special create pentru a fi purtate de echipaj, concepute de SpaceX.

Maezawa - care a făcut o călătorie pe Stația Spațială Internațională în 2021 - a făcut avere în comerțul cu amănuntul al modei, lansând cel mai mare mall de modă online din Japonia, Zozotown. 

În 2019, el a demisionat din funcția de CEO al companiei de comerț electronic Zozo Inc pentru a se dedica călătoriilor spațiale, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel