Un șef din industria aeriană avertizează că prețul biletelor la avion se vor scumpi.
Prețul biletelor de avion va crește "fără îndoială" odată cu creșterea costurilor la combustibil, a avertizat un șef din industria aeriană. Prețurile petrolului au crescut pe măsură ce economiile își revin după pandemia de Covid și din cauza războiului din Ucraina, iar aceste costuri vor fi transferate consumatorilor, a declarat Willie Walsh, directorul general al Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA), scrie BBC.
Astfel, turiștii trebuie să fie pregătiți pentru creșterea costului zborurilor, a declarat Walsh pentru programul BBC Sunday Morning.
"Zborul va fi mai scump pentru consumatori fără îndoială", a spus el, punctând că această creștere a petrolului se va reflecta în prețuri mai mari la biletele de avion.
Prețurile petrolului erau deja în creștere, pe măsură ce cererea a crescut din nou în economiile care începuseră să își revină după pandemia de Covid. Acum, consecințele războiului din Ucraina au împins prețurile și mai sus. SUA au anunțat interzicerea completă a importurilor de petrol din Rusia, iar Marea Britanie urmează să elimine treptat livrările rusești până la sfârșitul anului.
Liderii Uniunii Europene au declarat că vor bloca majoritatea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022. Aceasta înseamnă că cererea de petrol de la alți producători a crescut, ceea ce a condus la prețuri mai mari.
Walsh a spus că prețurile combustibililor au fost la niveluri record și că "petrolul este cel mai mare element al bazei de costuri a unei companii aeriene”.
"Este inevitabil ca în cele din urmă prețurile ridicate ale petrolului să fie transmise consumatorilor la prețuri mai mari ale biletelor".
Pe lângă creșterea prețului biletelor, pasagerii companiilor aeriene din Marea Britanie au fost nevoiți să facă față anulărilor de zboruri pe fondul unor perturbări majore la unele aeroporturi, inclusiv la Heathrow, Gatwick și Manchester. Cu o situație similară s-au confruntat și românii.
Din aprilie până în iunie, marile companii aeriene europene au anulat peste 50.000 de zboruri. Iar vara care tocmai a început ar putea tripla cifra. Responsabile de criza pe care o traversează transportul aerian sunt pe de o parte cauzate de grevele personalului de la sol și de la bord, pe de altă parte, cea mai gravă problemă, lipsa de personal. Rezultatul este că, potrivit experților, recuperarea rapidă a călătoriilor s-ar putea traduce prin sfârșitul erei zborurilor low cost.
Arnaud Feist, directorul general al aeroportului Zaventem din Bruxelles, unul dintre cei mai afectați de greve, este convins de asta: modelul low-cost și-a atins limitele, susține el: ”Este greu să mergi mai departe”. În cele din urmă, ”prețurile biletelor vor crește. Este inevitabil”. Chiar și managerul din spatele acestui model este convins: în următorii patru sau cinci ani, prețurile vor crește, costul unui bilet ”devenise prea ieftin”, a spus el. Citește continuarea articolului AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu