Scaunul ejectabil, forajul sonic sau cibernetica sunt doar câteva dintre invențiile românești cu adevărat remarcabile.
În rândurile următoare este prezentată o listă cu 10 invenții care aparțin unor minți strălucite de români.
1. DIORAMA, reprezentarea spațială a unei porțiuni de peisaj în scopul înfățisării unui ecosistem și creării impresiei unui peisaj real, a fost inventată de savantul Grigore Antipa. Acesta a folosit-o pentru prima dată în muzeul care îi poartă numele în 1907.
2. PILA KARPEN a fost inventată de inginerul Nicolae Vasilescu-Karpen, în 1922. Pila funcționeaza folosind doar căldura din mediul ambiant, generând energie în mod continuu fără să aibă nevoie de ajutor din exterior.
3. SCAUNUL EJECTABIL a fost patentat în 1930, la Paris, de inventatorii români Anastase Dragomir și Tănase Dobrescu. Scaunul era prevăzut cu două parașute și era menit să fie folosit în caz de urgență. Invenția a fost îmbunătățită și este folosită și astăzi, în aviație.
4. BIOSPEOLOGIA, știința care studiază organismele care trăiesc în peșteri, a fost fondată de biologul român Emil Racoviță. În 1920, acesta înființează Institutul de Speologie din Cluj.
5. FORAJUL SONIC a fost implementat pentru prima dată de cercetătorul Ion St. Basgan, în 1934, în Romania, iar în 1937 prezintă descoperirea și în Statele Unite ale Americii. Această metodă este folosită și astăzi pentru forajul petrolier la mare adâncime.
6. MAȘINA DE TĂIAT SULF a fost patentată de inginerul Tache Brumărescu în 1910. Cercetătorul a fost un inventator prolific, el fiind cel care a patentat și cuplajul automat la vagoanele de cale ferată, aeroplanul cu decolare verticală sau sania-automobil.
7. AUTOMOBILUL CU MOTORI CU ABURI a fost construit în 1880 de inginerul Dumitru Văsescu, care la acea dată avea doar 20 de ani. Invenția a fost prezentată la Paris, unde românul avea un mic atelier, și a fost considerată o ciudățenie la acea dată.
8. CIBERNETICA îl are ca intemeietor pe omul de știință Ștefan Odobleja. În 1938 publica, la Paris, lucrarea “Psihologia consonantistă”, care stabilește temele majore ale ciberneticii. Deși la nivel mondial, cibernetica îl are ca fondator pe Norbert Wiener, acesta a publicat prima lucrare în acest domeniu în 1948. Meritele lui Ștefan Odobleja sunt totuși recunoscute, în Elveția înființându-se Academia de Cibernetică, în onoarea sa.
9. VACCINUL ANTIHOLERIC este descoperit în 1913 de medicul Ioan Cantacuzino, fondator al școlii românești de imunologie și patologie. Vaccinul este folosit și astăzi în țările unde sunt întâlnite cazuri de holeră.
10. SINTEZA AMFETAMINEI este realizată pentru prima dată, în 1887, de cercetătorul român Lazăr Edeleanu. Aceasta este o metodă de extracție și rafinare a hidrocarburilor folosită și astăzi în industria petrolieră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News