Zece județe, sub ploi torențiale. De când revine canicula. Elena Mateescu (ANM), atenționări

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

La această oră, zece judeţe din ţară se află sub Cod Galben de ploi, însă canicula revine în forţă.

"Până mâine de dimineaţă, la ora 10:00, vorbim de un Cod Galben ce vizează fenomenele de instabilitate, de interes pentru cele zece judeţe din centrul şi nordul țării, mai precis Maramureş, estul Transilvaniei, nordul Moldovei şi Carpaţii Orientali.

Vorbim de averse torenţiale însoțite de intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină şi cantităţi de apă care, pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare, pot fi cuprinse între 15-25 de litri/metrul pătrat, izolat peste 30-40 litri/metrul pătrat.

Mâine, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în special în partea de sud-est a ţării, acolo unde în continuare fenomenele de instabilitate vor aduce averse la nivel punctiform cu valori ale cantităţilor de precipitații de 15-25 de litri/metrul pătrat şi, pe arii restrânse, 30-40 de litri/metrul pătrat.

Când revine canicula

Din punct de vedere termic, este mai rece în partea de nord, centru şi est a ţării. De pildă, în Maramureş sau în estul Transilvaniei, maximele de mâine nu vor depăşi 20 de grade Celsius, în timp ce în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei vorbim de 32 de grade.

Miercuri, avem un ecart între 25 până la 33 de grade, iar de joi, din a doua parte a săptămânii şi weekendul viitor, canicula revine treptat. Vorbim de 35 de grade Celsius, apoi 37 şi chiar 38 în partea de vest şi sud a ţării", a spus Elena Mateescu, la Antena 3.

Vremea 5 - 18 august

BANAT

Vremea se va încălzi treptat până în jurul datei de 13 august, devenind caniculară. Media regională a temperaturilor maxime va crește de la 28 de grade până la 37-38 de grade, iar cea a temperaturilor minime de la 13 grade până la 19 grade. După 13 august, temperaturile vor începe să scadă ușor, cu media temperaturilor diurne ajungând la 35 de grade și cea a temperaturilor nocturne la 17 grade.

CRIȘANA

Temperaturile vor scădea la începutul intervalului, cu maximele medii ajungând la 25 de grade și minimele medii la 13 grade. Ulterior, vremea se va încălzi treptat până în jurul datei de 13 august, devenind caniculară. Media regională a temperaturilor maxime va crește până la 37 de grade, iar cea a temperaturilor minime până la 18 grade.

TRANSILVANIA

Vremea se va încălzi treptat până în jurul datei de 13 august, devenind călduroasă și pe arii restrânse caniculară. Media regională a temperaturilor maxime va crește de la 23 de grade până la 34 de grade, iar cea a temperaturilor minime de la 11-12 grade până la 15 grade. După 13 august, temperaturile vor începe să scadă ușor, cu media valorilor diurne ajungând la 32 de grade și cea a valorilor nocturne la 14 grade.

MARAMUREȘ

La începutul intervalului, temperatura aerului va scădea, cu maxime medii ajungând la 23 de grade și minime medii la 12 grade. Ulterior, vremea se va încălzi treptat până în jurul datei de 13 august, devenind călduroasă. Astfel, media regională a valorilor maxime va crește până la 34 de grade, iar cea a valorilor minime până la 16-17 grade. După 13 august, temperaturile vor începe să scadă ușor, cu media valorilor diurne ajungând în jurul a 32 de grade și a celor nocturne la 15 grade. Citește mai mult>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel