Importantul oraș de la Dunăre are o istorie bogată, iar obiectivele turistice de aici merită chiar mai mult decât un city-break. Și nu trebuie doar să fii în trecere: nu te-ai plictisit niciodată la Budapesta?
Turismul face casă bună cu buna dispoziție, de aceea ai putea spune că ți-am întins o capcană. După ce vizitezi capitala Ungariei de măcar două ori, nu se poate să nu devii ostaticul unei rutine pe bani buni. Banii tăi. Poate și din acest motiv, e bine să cauți mereu locuri noi, zone despre care n-ai auzit mare lucru. La un moment dat, poți coborî și pe Dunăre în jos, aproape de gurile de vărsare în Marea Neagră.
Galațiul, menționat documentar pentru prima dată în anul 1445 (pe atunci era târg), într-un act semnat de domnitorul Ștefan al II-lea, devenise atât de faimos în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, datorită comerțului și economiei, încât fusese luat în calcul ca o posibilă capitală după unirea Principatelor Române.
În perioada comunismului a suferit o industrializare forțată, însă amplasarea generoasă, între ape, clădirile istorice și nodul portuar care a împletit diverse culturi la granița dintre Europa Occidentală și Bizanț îți vor umple sejurul. Și cardul de memorie al telefonului. Ce vizităm în Galați?
Cea mai lungă faleză din Europa de pe cursul Dunării - măsoară aproximativ 4 kilometri - reprezintă măcar și din acest punct de vedere o atracție deosebită. Dorești promenadă? Nu te plictisești, mergi paralel cursului bătrânului fluviu. Doar relaxare, cu o limonadă în față, sau având un preparat pescăresc în farfurie? Chiar și fine dining, la unul dintre pontoanele sau restaurantele situate pe ambele trepte ale falezei. Jogging? Nu vei fi singur, deseori, indiferent de oră, mulți gălățeni aleargă sau pedalează.
Este vizibil în orice fotografie de ansamblu a orașului, iar de sus, din restaurantul situat la aproape 90 de metri deasupra solului, mai ales pe seară, când urbea este învăluită în lumini, obții fotografii unice. Imaginează-ți că pentru a savura o saramură cu mămăligă în apropierea vârfului Turnului de Televiziune care măsoară 110 metri faci peste cinci minute cu liftul! E vizibilă de sus Dobrogea, admiri fluviul Dunărea și poți surprinde și un apus spectaculos. Desigur, și cu un pahar de bere în mână.
Peste 250.000 de exemplare de arbori, arbuști și flori, acesta este patrimoniul acestui obiectiv al Galațiului, și nu trebuie să fii neapărat un iubitor de natură pură ca să te lași pierdut prin minunățiile Grădinii Botanice care se întinde pe o suprafață de 18 hectare. De aproape zece ani, aici te bucuri și de o grădină senzorială, unică în țară, prin care șerpuiește o alee terapeutică obligatoriu de luat la pas. Desculț! Prin pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri, cărămidă, nisip și scoarţă de copac. Nu ți-am vorbit despre Rosarium, dar uneori e bine să ai parte și de surprize. Și vei avea, să fii convins!
Construită din piatră și cărămidă în perioada 1643-1647, pe timpul domniei lui Vasile Lupu, Biserica fortificată Sfânta Precista poartă hramul "Adormirea Maicii Domnului". Cu turnul-clopotniță inclus în corpul bisericii și podul fortificat, biserica, de o frumusețe arhitecturală aparte, a fost închinată Mănăstirii Vatopedu, de la Muntele Athos.
Sigur ai auzit la știri, ani la rând, de dispariția mâinii Veronicăi Micle de pe bustul poetului național Mihai Eminescu. Se întâmpla îndeobște în ajun de 15 ianuarie, ca un mister pe care autoritățile par să-l fi deslușit. Statuia impunătoare a geniului creator – cea mai veche a marelui poet – dă și numele acestui parc situat în inima orașului, un ansamblu gândit între anii 1888 și 1890, amenajat în stil britanic în 1913 și modernizat recent, în 2019. În ultima parte a vieții sale, Eminescu a vizitat deseori Galațiul, așadar legătura cu marele poet nu este întâmplătoare.
Numele are o țintă precisă. Inițial proiectată ca locuință, construcția în stil eclectic, cu elemente plastic-decorative de origini neoclasice franceze, a fost sediul Pârcălăbiei/Prefecturii judeţului Covurlui în perioada 1897-1906. Restaurată ca la manual, monumentala clădire de patrimoniu, veche de 150 de ani, găzduiește diverse expoziții de artă pe care e bine să le bifezi într-un city break.
Un simbol al acestei așezări din sud-estul României, Catedrala Arhiepiscopală din Galați, cu hramul "Sfântul Andrei și Sfântul Nicolae", a fost construită în perioada 1906-1917. Iată un detaliu care sigur te va aduce aici de fiecare dată când vei avea drum spre Galați: piatra de temelie a acestui edificiu religios a fost așezată la 27 aprilie 1906 de prințul Ferdinand și regina Maria.
Pe 24 ianuarie 1939, aici era inaugurat Muzeul "Casa Cuza Vodă", dedicat personalității reprezentate de domnitorul Unirii, unul dintre muzeele istorice emblematice ale orașului. În curtea muzeului se află un alt monument istoric, bustul lui Alexandru Ioan Cuza, realizat în 1886 și înscris pe lista monumentelor istorice. De ce Casa Cuza lângă Dunăre? Întrucât în acest imobil își petrecea copilăria și o parte a tinereții, fiind adresa la care a și locuit alături de soția sa în perioada în care a ocupat funcția de pârcălab de Galați.
Actualmente bulevard în municipiul reședință de județ, această rută are o istorie aparte, fiind artera pe care pot fi identificate cele mai vechi clădiri care datează din secolul al XIX-lea, imobile construite în stil neoclasic. Calea Domnească urmează să intre într-un amplu proiect de modernizare pentru a deveni sau a redeveni o alee pietonală. Ce-ar fi să revedem și pălăriile de altă dată, poate un monoclu? La bulivar, birjar!
Deschis în 2014, în urma recâștigării proprietății acestei clădiri, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos este un obiectiv cum rar poți întâlni în România. Colecțiile eparhiale de aici au fost adăpostite inițial în Biserica Precista și au fost putut fi vizitate în premieră în anul 1918: este vorba de un patrimoniu bogat de icoane, carte rară, obiecte de orfevrărie, din lemn și veșminte liturgice, tablouri, fotografii, care provin din parohiile eparhiei păstrate în depozite de concentrare de patrimoniu. Este cel mai mare muzeu bisericesc din țară, cu o suprafață expozițională de aproximativ 3.000 de metri pătrați.
Poți pescui la Baza Zătun, Movileni, Sălcuța sau La Salcâmi, îi poți invita pe cei dragi la o plimbare cu barca pe Dunăre, te bucuri de ore de călărie la Herghelia Tulucești, iar pe timp de vară captezi bronzul natural pe Plaja Dunărea, reamenajată spectaculos și deschisă în anul 2021. Plimbările care nu se regăsesc în punctele deja bifate sunt un motiv în plus de a explora și Grădina Publică a acestui oraș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu