Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează asupra consecințelor neacordării atenției cuvenite creierului. Câteva obiceiuri aparent normale îi pot face rău. Iată care sunt acestea.
Publicitate
Nu mânânci micul dejun
Ritmul de viață pe care îl ducem de zi cu zi nu ne lasă timp să luăm micul dejun în mod corespunzător, totuși, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Consumul acestei prime mese a zilei ne va influența semnificativ performanța, rezistența și starea emoțională, deoarece creierul are nevoie de nutrienți încă de la primele ore ale zilei.
Ce se va întâmpla dacă nu luăm micul dejun?
Creierul va fi nevoit să folosească rezervele și să facă un efort suplimentar pentru asigurarea funcționării organismului. Universitatea din Alcalá a avertizat într-un studiu că absența micului dejun provoacă oboseală și lipsă de concentrare, potrivit 20minutos.es.
Consumul exagerat de zahăr
O alimentație nesănătoasă în care consumul de zahăr nu este controlat va afecta creierul, iar acest lucru favorizează apariția unor boli precum obezitate, diabet, boli cardiovasculare sau cariile dentare.
Fumatul
Fumatul distruge celulele creierului și împiedică buna oxigenare a acestuia. S-a demonstrat şi că fumatul determină apariția unor boli degenerative ca Alzheimerul sau demența.
Expunerea constantă la medii poluate
Creierul trebuie să fie alimentat permanent cu oxigen. Anumite substanțe toxice pot reduce eficiența creierului. Poluarea mediului este, așadar, responsabilă pentru dezvoltarea sau agravarea a numeroase boli.
Somnul insuficient
Ai nevoie de 8 ore de somn noaptea pentru a te odihni și a căpăta energie și pentru ca procesele metabolice să se poată desfășura corespunzător și celulele nervoase să se refacă. Somnul insuficient, dimpotrivă, produce oboseală, o dispoziție proastă, accelerează degradarea celulelor creierului și, totodată, poate duce la dezvoltarea unor boli precum Alzheimer.
Alcoolul
Alcoolul poate distruge sistemul nervos și afectează creierul. Consumul excesiv de alcool distruge neuronii și reduce viteza de transmitere a impulsurilor nervoase.
Mâncatul excesiv
Consumul de alimente în exces determină o acumulare de substanțe reziduale sub formă de grăsimi și întărirea arterelor cerebrale, fapt ce împiedică buna funcționare a acestora.
Stresul
Stresul produce o serie de reacții în sistemul nervos, reduce capacitatea mentală și crește riscul de accident vascular cerebral sau de infarct miocardic.
Lipsa exercițiilor fizice
Practicarea sportului de trei ori pe săptămână va accelera funcționarea creierului. Un proverb spune „Minte sănătoasă într-un corp sănătos.”
Stimularea creierului
Creierul însuși are nevoie de propriile exerciții: să citească, să poarte conversații și așa mai departe. Cu cât lucrăm mai mult cu el, cu atât capacitatea lui de învățare, memoria și viteza de reacție vor fi mai bune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu