Erupţia vulcanului Lewotobi Laki-Laki a provocat moartea a cel puţin zece oameni în noaptea de duminică spre luni.
Autorităţile din Indonezia au avertizat asupra potenţialelor scurgeri de lavă din cauza ploii, transmite AFP.
"Bilanţul erupţiei vulcanului Lewotobi Laki-Laki a ajuns în prezent la 10 morţi", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Abdul Muhari, purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor (BNPB), după ce iniţial anunţase şase decese.
Vulcanul Lewotobi Laki-Laki, care a erupt de mai multe ori în timpul nopţii, potrivit autorităţilor, este situat pe insula Flores, populară în rândul turiştilor.
Cenuşă şi lavă au fost expulzate din vulcan către satele învecinate, care au fost nevoite să recurgă la evacuări. În imaginile obţinute de AFP, satele aflate în apropierea muntelui par acoperite de un strat gros de cenuşă, iar unele zone sunt în flăcări. Case din lemn au fost cuprinse de incendii, iar solul a fost deteriorat de lavă.
Erupţia vulcanului Lewotobi Laki-Laki, cu o altitudine de 1.703 metri, a început duminică puţin înainte de miezul nopţii. Vulcanul a erupt din nou la ora locală 01:27 (17:27 GMT duminică) şi la 02:48, a informat agenţia naţională de vulcanologie. Aceasta a ridicat nivelul de alertă la cel mai înalt grad şi a cerut turiştilor şi locuitorilor să evite orice activitate pe o rază de şapte kilometri în jurul craterului.
"A existat o creştere semnificativă a activităţii vulcanice pe muntele Lewotobi Laki-laki", a anunţat luni agenţia într-un comunicat.
PRAY FOR FLORES TIMUR
— Teddy Woga (@TeddyWoga) November 4, 2024
Beberapa letupan dan letusan
Dari Gunung Berapi
LEWOTOBI LAKI-LAKI
.
.
Semoga arwah2 yg meninggal kerena letusan ini dilapangkan jalan menuju Surga Abadi.
Dan semua keluarga yg ditinggal pergi kuat alami duka ini.
Semoga luka dan duka ini segera berakhir pic.twitter.com/ZUDcH55Qd9
Agenţia indoneziană de vulcanologie a avertizat, de asemenea, asupra riscului de scurgeri de lavă ca urmare a ploii şi a recomandat locuitorilor să poarte măşti.
Vulcanul Lewotobi Laki-Laki a fost scena unor erupţii importante în ianuarie, ceea ce a determinat autorităţile să ridice nivelul de alertă şi să evacueze peste 2.000 de locuitori. Săptămâna trecută, el a erupt deja de mai multe ori, proiectând în aer coloane de cenuşă până la 2.000 de metri. Vastul arhipelag indonezian cunoaşte o activitate seismică şi vulcanică frecventă din cauza poziţiei sale pe "centura de foc a Pacificului".
În decembrie anul trecut, erupţia lui Marapi, unul dintre cei mai activi vulcani din ţară, situat în vestul Sumatrei, a ucis cel puţin 24 de alpinişti, majoritatea studenţi.
În luna mai, peste 60 de persoane au murit atunci când ploi abundente au purtat materiale vulcanice către zonele locuite, distrugând casele. Cu o lună mai devreme, vulcanul Ruang, situat în nordul provinciei Sulawesi, a erupt de peste şase ori, forţând mii de locuitori ai insulelor învecinate să îşi părăsească locuinţele, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu