Profesorul de psihologie Sonja Lyubomirsky subliniază, în cartea sa "The How of Happiness: A New Approach to Getting the Life You Want", că fericirea unui individ este determinată în proporţie de 50% de materialul genetic, 10% de circumstanţe, restul de 40% depinzând de acţiunile pe care le face persoana în cauză, potrivit businessinsider.com.
Cheltuieşte-ţi banii pe mai multe plăceri mici, decât pe câteva mari
Fericirea este puternic asociată mai degrabă cu frecvența momentelor de fericire, decât cu intensitatea lor. Un studiu din 2011, publicat în Journal of Consumer Psychology, arată că este mai important să ne cheltuim banii pe lucruri mărunte, care aduc fericiri mai dese, decât pe lucruri costisitoare, care ne fac fericiți o singură dată pe an.
Întreţine relaţii sexuale cu un singur partenerStudiul citat din 2011 arată că întreținerea relațiilor sexuale cu un singur partener aduce mai multă fericire decât în cazul în care o persoană ar avea mai mulți parteneri de-a lungul unui an. Un studiu din 2004, realizat pe 1000 de femei, dintr-o listă de 19 activităţi, arată că sexul produce cea mai multă fericire.
Concentrează-te asupra lucrurilor pe care le realizezi
Aproximativ 46% dintre oameni îşi petrec timpul gândindu-se la altceva decât ceea ce fac. Persoanele care nu se concentrează pe ceea ce fac și se gândesc la altceva sunt mai puțin fericite decât cele care se concentrează asupra activităților pe care le întreprind.
Consumă șapte porţii de fructe şi legume pe zi
Fructele şi legumele sunt bune pentru trup şi suflet. Un studiu realizat de National Bureau of Economic Research susţine că oamenii care consumă zilnic cel puţin șapte porţii de legume şi fructe sunt mai fericiţi decât cei care mănâncă puţine alimente de acest gen.
Sigilează-ţi grijile într-un plic
Un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Tornonto arată că atunci când indivizii scriu despre experienţele proaste şi apoi sigilează într-un plic hârtiea pe care şi-au notat amintirile negative îşi îmbunătăţesc starea de spirit.
Înconjoară-te cu oameni fericiţi
Emoţiile sunt ca microbii. Atunci când oamenii identifică la cei din jur o anumită stare emoţională, ei sunt tentaţi să o adopte. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă după ce au realizat un studiu timp de 20 de ani pe un eşantion de aproximativ 5.000 de indivizi.
Joacă-te cu căţeluşi
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Birkbeck, din Londra, au măsurat undele cerebrale ale unui număr de 80 de subiecţi în timp ce aceştia luau parte la mai multe activităţi. Deşi găsirea întâmplătoare a unei bancnote de 10 lire a generat cel mai înalt nivel de plăcere şi jucatul cu un pui de câine le-a adus oamenilor un nivel mare de fericire.
Nu te mai compara cu alţii
Oamenii nefericiţi sunt afectaţi de faptul că au tendinţa de a se compara cu alţii, arată un experiment coordonat de către profesorul Lyubomirsky.
Într-un alt studiu, profesorii Enrichetta Ravina şi Karen Dynan de la Universitatea din Columbia a avertizat că atunci când indivizii sunt invidioşi pe cei bogaţi, ei au tendinţa de a intra în datorii, lucru care promovează scăderea nivelului de fericire.
Fă mişcare
Nenumărate studii au indicat că exerciţiile fizice ne fac să fim mai fericiţi prin eliminarea substanţelor chimice numite endorfine. Un studiu realizat de Universitatea Penn State a arătat că oamenii care sunt activi fizic au un nivel mai mare de entuziasm, comparativ cu cei care nu sunt activi.
Ascultă muzică optimistă
Un studiu din 2012 sugerează că muzica optimistă, un ritm ce inspiră fericire chiar are efect, îmbunătăţindu-ne starea de spirit. Participanţii la studiu care au ascultat compoziţii vioaie ale lui Aaron Copland au avut un nivel mai mare de dopamină, comparativ cu cei care au ascultat muzica mai lentă compusă de Igor Stravinsky.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News