În căutarea unui stil de viață mai sănătos și mai echilibrat, una dintre cele mai frecvente provocări cu care ne confruntăm este să ne controlăm pofta de zahăr. Consumul excesiv de zaharuri adăugate și carbohidrați rafinați poate avea repercusiuni grave asupra sănătății noastre, precum obezitatea, diabetul și hipertensiunea arterială.
Există strategii eficiente care pot ajuta la reducerea acestor pofte și la promovarea unei alimentații mai echilibrate. De la rolul proteinelor și al condimentelor până la importanța unui somn bun, îți aducem câteva sfaturi pentru a controla pofta de zahăr.
1. Proteine
Proteinele joacă un rol crucial în reglarea apetitului și reducerea poftei de zahăr. Potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, atunci când consumăm proteine, corpul nostru eliberează hormoni care trimit semnale de sațietate creierului, făcându-ne să ne simțim mai plini și mai mulțumiți. Prin urmare, includerea unor surse de proteine slabe, cum ar fi puiul, curcanul, peștele, leguminoasele și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi în mesele tale te poate ajuta să ții la distanță pofta de zahăr.
2. Controlul porțiilor
Mărimea porțiilor este esențială atunci când vine vorba de controlul poftei de zahăr. Consumul de porții mai mici te poate ajuta să eviți gustările inutile. Încearcă să folosești farfurii mai mici și fii atent la semnalele de foame și sațietate ale corpului tău pentru a evita excesul de alimente dulci.
3. Mănâncă la intervale regulate
Săritul peste mese poate duce la scăderea zahărului din sânge, ceea ce crește pofta de zahăr. Stabilirea unui program regulat de mese și gustări echilibrate te poate ajuta să îți menții stabil nivelul de zahăr din sânge și să previi poftele.
4. Condimente
Condimentele nu numai că adaugă aromă meselor tale, dar pot ajuta și la reducerea poftei de zahăr. Scorțișoara, de exemplu, a fost asociată într-un studiu publicat în Biblioteca Națională de Medicină Americană cu stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și reducerea poftei de zahăr. Adăugarea de scorțișoară în fulgii de ovăz, iaurt sau cafea poate fi o modalitate delicioasă de a combate pofta de zahăr.
5. Hidratare
Deshidratarea este adesea confundată cu foamea, ceea ce poate duce la un consum inutil de zahăr. Bea suficientă apă pe tot parcursul zilei deoarece te ajută la menținerea poftelor sub control. În plus, a opta pentru apă în loc de băuturi dulci este o alegere inteligentă pentru a reduce aportul de zahăr adăugat.
6. Evită stresul
Stresul cronic poate declanșa pofta de zahăr, deoarece mulți oameni apelează la alimente dulci ca o modalitate de a ameliora stresul. "Când mâncăm dulciuri eliberăm dopamină, care este un neurotransmițător legat de plăcere. Prin urmare, în produsele zaharoase găsim soluția la ceea ce ne provoacă nervozitate sau anxietate", ne spune nutriționistul Sandra Moñino, de la Nutricionate. Practicarea tehnicilor precum meditația, yoga sau respirația profundă te poate ajuta să reduci nevoia de a căuta alinare în zahăr.
7. Optează pentru gustări sănătoase
Când pofta de zahăr apare între mese, este important să ai opțiuni sănătoase la îndemână. Gustările bogate în proteine, cum ar fi nucile, migdalele sau iaurtul grecesc neîndulcit, îți pot potoli foamea și pot reduce pofta de zahăr. Păstrează aceste alimente la îndemână pentru a evita să apelezi la opțiuni mai puțin sănătoase.
8. Odihnă de calitate
Potrivit unui studiu publicat în Biblioteca Națională de Medicină, somnul insuficient sau de proastă calitate poate crește pofta de zahăr. Atunci când nu dormim suficient, nivelul hormonului foamei devine dezechilibrat, ceea ce ne face să căutăm alimente dulci pentru energie rapidă. Prioritizează somnul de calitate și stabilește o rutină de somn regulată pentru a reduce pofta de zahăr.
9. Citește etichetele
Informațiile nutriționale de pe etichetele alimentelor sunt un instrument neprețuit pentru controlul poftei de zahăr. Învață să identifici și să eviți produsele care conțin zahăr adăugat și carbohidrați rafinați. Optează pentru alimente proaspete, neprocesate ori de câte ori este posibil.
10. Moderație și răbdare
Nu în ultimul rând, nu uita că reducerea poftei de zahăr este un proces gradual. Nu te pedepsi din cauza unor derapaje ocazionale și nu te simți vinovat dacă te bucuri de un răsfăț dulce din când în când. Moderația și răbdarea sunt cheia pentru a obține un echilibru durabil în dieta ta, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci