Zeci de mercenari Wagner uciși în Africa. Rusia dă vina pe Ucraina

Militar Wagner/ Foto: Agerpres
Militar Wagner/ Foto: Agerpres

Într-o declarație făcută miercuri, Rusia a acuzat Ucraina de deschiderea "unui al doilea front" în Africa prin susținerea grupărilor teroriste.

Aceste acuzații vin în contextul în care mercenarii ruși din gruparea Wagner și armata maliană au suferit pierderi semnificative în fața separatiștilor și jihadiștilor din nordul Mali, potrivit unui raport BFM TV.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că regimul condus de Volodimir Zelenski, incapabil să învingă Rusia pe câmpul de luptă, a decis să sprijine grupuri teroriste în statele africane favorabile Moscovei. "Regimul criminal al lui Zelenski a decis să deschidă un al doilea front în Africa și sprijină grupuri teroriste în statele de pe continent favorabile Moscovei", a spus Zaharova, citată de agenția Ria Novosti.

Acuzațiile rusești vin după un atac în Mali, în urma căruia zeci de mercenari Wagner și soldați malieni au fost uciși de separatiști și jihadiști. Analiștii consideră această bătălie drept cea mai mare înfrângere suferită de grupul Wagner în Africa. Conform unui oficial al serviciilor de informații militare ucrainene, Andriï Iusov, Kievul ar fi furnizat informații rebelilor pentru a-și desfășura atacul.

Comentariile lui Iusov au provocat reacții dure din partea autorităților maliene, care l-au acuzat de implicarea Ucrainei într-un "atac laș, perfid și barbar". Mali a anunțat duminică ruperea relațiilor diplomatice cu Kievul, o măsură urmată marți de Niger, o altă țară care s-a apropiat de Rusia după instaurarea regimurilor militare ostile țărilor occidentale.

Mercenarii ruși din Wagner au fost atacați în timp ce patrulau împreună cu trupele guvernamentale maliene în apropierea frontierei cu Algeria, o zonă cunoscută pentru activitatea jihadiștilor și grupărilor tuareg. Atacul a fost revendicat de un grup de rebeli tuaregi și filiala Al-Qaida din Sahel, JNIM. Aceștia au declarat că o "ambuscadă complexă" a distrus convoiul, ucigând 50 de ruși și un număr de soldați malieni.

Potrivit unor surse neoficiale rusești, până la 80 de ruși ar fi fost uciși în atac. Aceasta reprezintă cea mai mare pierdere pentru paramilitarii ruși în Africa de mai mulți ani. Andriy Yusov, un oficial ucrainean, a confirmat la televiziunea ucraineană că rebelii au primit informațiile necesare pentru a desfășura operațiunea împotriva forțelor ruse.

Wagner și alte grupuri de mercenari ruși sunt obișnuiți cu pierderile - în Siria, Republica Centrafricană, Mozambic și Mali în ultimii ani. PMC Wagner a pierdut sute și probabil mii de oameni în cucerirea orașului ucrainean Bakhmut acum doi ani. Iar în Siria, acum cinci ani, un atac dezastruos al mercenarilor ruși asupra unei rafinării de petrol s-a soldat cu zeci de victime.

Dar dincolo de estul Ucrainei, mercenarii ruși au suferit rareori un eșec de această amploare.

Pe fondul tulburărilor din Mali, Republica Centrafricană, Niger și Burkina Faso, elemente rusești susținute de Kremlin au intervenit pentru a uzurpa influența franceză tradițională, începând cu RCA în 2018. Regimul militar din Mali a apelat la Wagner la scurt timp după preluarea puterii în 2021.

După moartea șefului Wagner, Evgheni Prigozhin, într-un misterios accident de avion lângă Moscova anul trecut, mulți dintre luptătorii săi au fost subsumați unui corp african rusesc condus de ministrul adjunct al apărării Yunus-Bek Evkurov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel