Zeci de mii de cubanezi protestează împotriva sancțiunilor SUA, îngrijorați de o posibilă înăsprire sub administrația Trump

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Vineri, străzile din fața ambasadei SUA din Havana au fost ocupate de zeci de mii de cubanezi care și-au exprimat nemulțumirea față de sancțiunile economice impuse de Washington.

Marșul, o demonstrație masivă de solidaritate națională, a fost condus de Raul Castro, lider simbolic al Revoluției Cubaneze, acum în vârstă de 90 de ani, și de președintele Miguel Diaz-Canel, șeful Partidului Comunist și figura centrală a guvernului actual.

Evenimentul, desfășurat de-a lungul celebrului drum de pe malul mării din Havana, a fost marcat de scandările puternice ale mulțimii, care cerea: „Jos blocada!” și „Nu ne vom preda niciodată!”, în timp ce steagurile cubaneze fluturau simbolic. Acțiunea vine într-un moment tensionat pentru insula din Caraibe, pe măsură ce guvernul se pregătește pentru o posibilă înăsprire a politicii americane sub viitoarea administrație Trump.

Protestatarii și oficialii cubanezi au subliniat că sancțiunile americane, unele dintre ele în vigoare de mai bine de șase decenii, sunt responsabile pentru multiplele crize care afectează țara, inclusiv întreruperile frecvente de energie electrică, penuria de alimente și combustibil, precum și inflația galopantă. De asemenea, aceștia au criticat administrația președintelui Joe Biden pentru menținerea politicilor impuse anterior de Donald Trump.

„Biden a respectat într-o manieră disciplinată și crudă politica pe care Trump a aprobat-o în timpul mandatului său”, a declarat Diaz-Canel, cerându-i actualului lider de la Casa Albă să retragă desemnarea Cubei ca „stat sponsor al terorismului”. Această etichetă, introdusă de Trump, a restricționat drastic accesul Cubei la tranzacțiile financiare internaționale, complicând și mai mult situația economică a insulei.

Vocea poporului cubanez

Printre participanții la marș s-a aflat și Rosalina Rodriguez, o locuitoare din Havana în vârstă de 40 de ani, care a subliniat impactul sancțiunilor asupra vieții de zi cu zi. „Ne declarăm dreptul la libertate și suveranitate. Singurul lucru de care Cuba are nevoie din punct de vedere economic pentru a se ridica și a merge din nou înainte este ca sancțiunile să fie ridicate”, a afirmat aceasta.

Marșul de vineri a fost primul de acest gen în peste un deceniu desfășurat în fața ambasadei SUA, semnalând o schimbare notabilă în abordarea publică a guvernului cubanez. Această mișcare indică o poziție mai fermă și mai confruntatoare a Cubei față de politicile americane, în timp ce țara se pregătește pentru revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Cuba se confruntă cu o criză economică severă, iar oficialii susțin că sancțiunile americane sunt factorul principal care contribuie la dificultățile economice și sociale. În timp ce Diaz-Canel și guvernul său cer ridicarea sancțiunilor, Washingtonul pare să își mențină poziția rigidă, cel puțin în viitorul apropiat.

Revenirea lui Trump la putere ar putea aduce noi măsuri punitive, așa cum au sugerat oficialii cubanezi, pregătiți pentru „și mai multe pedepse”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel