Zeci de mii de lucrători poștali se vor ocupa de amnistia fiscală. Boloș (Finanțe): Noi suntem 400 de executori fiscali. Este foarte grea comunicarea și încasarea efectivă a banilor

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat necesitatea colaborării cu Poșta Română, în contextul aplicării ordonanței privind amnistia fiscală.

Citește și: ”Plicul datornicului” pe care ți-l va aduce poștașul acasă. Adrian Negrescu arată ”culmea birocrației” din amnistia fiscală

Guvernul Ciolacu a aprobat cadrul legat de colaborare cu Poșta Română, astfel încât lucrătorii poștali să poată distribui scrisorile de informare, dar și să poată încasa datoriile la stat ale contribuabililor care beneficiază de facilitățile ordonanței privind amnistia fiscală, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

”Guvernul României a aprobat astăzi cadrul legal de colaborare cu Poșta Română pentru a consolida capacitatea de încasare, dar și pe cea informare și comunicare către beneficiari a faptului că obligațiile bugetare pe care le datorează bugetului de stat fac obiectul amnistiei fiscale.

Asta înseamnă că cei 21.000 de lucrători poștali pe care îi are Poșta Română vor fi implicați pentru ca într-o perioadă scurtă de timp să informăm debitorii cu privire la avantajele pe care le au referitor la amnistia fiscală.

Noi suntem 400 de executori fiscali care, sigur, într-o perioadă scurtă de timp, nu ar fi putut face față unui asemenea volum de muncă, având în vedere că peste un milion de beneficiari nu au un cont înregistrat în spațiul privat virtual și este foarte grea comunicarea și încasarea efectivă a banilor pe care îi avem ca venituri estimate din amnistia fiscală”, a explicat Marcel Boloș, la Palatul Victoria, după ședința Cabinetului Ciolacu, scrie Agerpres.

ANAF, convenție cu Poșta Română

Întrebat când vor începe aceste informări, ministrul Boloș a spus: ”Noi, după aprobarea pe care a dat-o astăzi Guvernul, intenționăm să încheiem convenția în cursul zilei de luni și în maxim o săptămână vor fi informați beneficiarii noștri asupra faptului că beneficiază de această amnistie fiscală”.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, Agenția Națională de Administrare Fiscală va încheia o convenție cu Compania Națională ”Poșta Română” pentru a distribui contribuabililor scrisori de informare cu privire la beneficiile facilităților fiscale adoptate prin OUG 107/2024, potrivit unui comunicat al Executivului.

”Poșta Română va distribui contribuabililor cu datorii la fisc, persoane fizice sau juridice, scrisoarea de informare privind beneficiile și condițiile de accesare a facilităților fiscale, inclusiv cuantumul total al obligațiilor bugetare restante la data de 31 august 2024 cuprinzând, defalcat, valoarea acestora ce trebuie plătită și, respectiv, valoarea care face obiectul anulării.

De asemenea, aceste înștiințări vor cuprinde atât un model al notificării privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare, cât și un model al cererii privind anularea unor obligații bugetare.

Mai departe, dacă contribuabilul cu datorii la fisc intenționează să beneficieze de facilitățile fiscale stabilite prin OUG 107/2024, salariații poștali preiau plicul care conține notificarea respectivă și încasează, la domiciliul fiscal al contribuabilului sau la Oficiul poștal, sumele aferente obligațiilor bugetare ce trebuie achitate”, se explică în comunicatul Guvernului citat de Agerpres.

Ministerul Finanțelor Publice va asigura ANAF fondurile necesare pentru efectuarea cheltuielilor cu prestarea de către Poșta Română a acestor servicii.

Astfel de convenții cu Poșta Română pot încheia și autoritățile publice locale, iar cheltuielile aferente cu prestarea serviciilor se asigură din bugetele locale.

”Poșta Română este desemnată prin Decizia președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) nr.1363/2019 ca unic furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale din România. Conform prevederilor acestei decizii, Poșta Română are obligația să presteze pe întreg teritoriul României, inclusiv în zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scăzută a populației”, a precizat Executivul.

Ordonanța privind amnistia fiscală prevede ștergerea dobânzilor și a penalităților pentru persoanele fizice și firmele care își achită datoria principală până pe 25 noiembrie, dar și bonificații pentru cei care sunt cu taxele la zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel