Zeci de mii de persoane au fugit din calea violenţelor din Liban

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat marți "profunda îngrijorare" față de "brusca escaladare a ostilităţilor între Israel şi Hezbollah" în Liban, unde "zeci de mii de oameni" au fost forțați să evacueze zona în mai puțin de două zile din cauza violențelor.

"Suntem foarte îngrijoraţi de grava escaladare a atacurilor la care am asistat ieri. Zeci de mii de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele ieri şi noaptea trecută, iar numărul lor continuă să crească", a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Matthew Saltmarsh, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

"Este vorba despre o regiune care a fost deja devastată de război şi despre o ţară care ştie prea bine ce înseamnă suferinţa", a remarcat el.

Israelul a efectuat în noaptea de luni spre marţi noi lovituri împotriva ţintelor grupării islamiste Hezbollah în Liban, după bombardamente de mare amploare care au făcut peste 500 de morţi luni, amplificând temerile legate de o conflagraţie în regiune la aproape un an de la începutul războiului în Fâşia Gaza.

"Tributul plătit de civili este inacceptabil, iar protecţia civililor şi a infrastructurilor civile în Liban este primordială. Dreptul umanitar internaţional trebuie să fie respectat. Ostilităţilor trebuie să li se pună capăt în mod urgent", a afirmat acelaşi purtător de cuvânt al UNHCR.

Apelul său a fost completat de purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani: "Suntem extrem de alarmaţi de escaladarea bruscă a ostilităţilor între Israel şi Hezbollah şi facem apel la toate părţile să înceteze imediat violenţa şi să asigure protecţia civililor".

"Ieri (luni) a fost cea mai proastă zi pe care a văzut-o Libanul în ultimii 18 ani. Această violenţă trebuie să înceteze imediat, altfel consecinţele vor fi inacceptabile"

De asemenea, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a făcut apel la o "detensionare imediată de urgenţă" şi ca toate părţile să îşi respecte obligaţiile în temeiul dreptului internaţional umanitar pentru a asigura protecţia infrastructurii civile şi a civililor, inclusiv a copiilor, lucrătorilor umanitari şi personalului medical.

"Ieri (luni) a fost cea mai proastă zi pe care a văzut-o Libanul în ultimii 18 ani. Această violenţă trebuie să înceteze imediat, altfel consecinţele vor fi inacceptabile", a spus reprezentanta adjunctă a UNICEF în Liban, Ettie Higgins, printr-o legătură video din Beirut.

Armata israeliană a anunţat marţi că a lovit în cursul nopţii "zeci de ţinte ale Hezbollah în mai multe regiuni din sudul Libanului".

Bombardamentele efectuate cu o zi înainte, de o intensitate fără precedent de la începutul schimburilor de tiruri transfrontaliere în octombrie 2923, au vizat "circa 1.600 de ţinte teroriste", potrivit armatei, în sudul Libanului şi în valea Bekaa (în est), bastioane ale Hezbollah.

Gruparea şiită libaneză a revendicat în cursul nopţii trecute noi tiruri cu rachete Fadi 2 asupra Israelului. Armata israeliană a confirmat că a detectat aproximativ 20 de tiruri.

În acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani, a avertizat că Israelul nu poate ataca membri ai Hezbollah care nu participă activ la lupte, în caz contrar încalcă normele internaţionale privind desfăşurarea războiului, potrivit EFE.

"A le spune oamenilor să fugă nu înseamnă că este acceptabil să lansezi bombardamente, ştiind că impactul asupra civililor va fi enorm"

La fel, trimiterea de mesaje telefonice către populaţia libaneză pentru a sta departe de locurile în care Hezbollah ar ascunde arme nu scuteşte forţele armate israeliene "de obligaţia lor de a proteja civilii, care este mai presus de orice", a declarat Ravina Shamdasani.

"A le spune oamenilor să fugă nu înseamnă că este acceptabil să lansezi bombardamente, ştiind că impactul asupra civililor va fi enorm (...), iar cei care pot fi membri ai unui anumit grup, dar care nu participă activ la ostilităţi, nu pot fi vizaţi", a insistat ea.

Purtătoarea de cuvânt citată a spus că trimiterea a zeci de mii de astfel de mesaje propagă teroarea în rândul oamenilor, presupunându-se că aceştia "ştiu unde sunt ascunse armele".

Shamdasani a declarat că metodele de război folosite de Israel în Liban sunt îngrijorătoare şi că este îndoielnic că acestea respectă dreptul internaţional umanitar, având în vedere numărul mare de victime, persoane strămutate şi instalaţii civile atacate într-o singură zi.

Conform unui bilanţ actualizat, 558 de persoane au fost ucise în Liban în atacurile Israelului de luni, iar aproximativ 1.650 au suferit diverse tipuri de răni care necesită îngrijiri medicale, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel