Numărul restanțierilor la plata ratelor a crescut, aceștia rămânând fără bani în conturi, după ce au ajuns pe mâna executorilor.
Zeci de mii de români au rămas cu conturile goale, deschise la alte bănci și nu la cea către care aveau datorii. Numărul datornicilor a crescut considerabil în ultimul an, ajungându-se la peste 700.000.
Există și cazuri mai dramatice, unde oamenilor le sunt blocate salariile întregi sau pensiile.
„Fără să mă înştiinţeze, ei mi-au blocat contul. Au oprit toată pensia integral, două luni, până eu i-am acţionat în instanţă", spune o femeie pensionară ajunsă pe mâna executorilor.
Aceasta mai susține că a fost înștiințată că i se vor retrage bani din toate conturile, până i se va acoperi datoria.
„Banca efectiv înfiinţează poprire pe toate sumele care sunt în cont, pentru că banca nu face distincţie şi atunci executorul trebuie să revină cu o precizare", explică Mihai Jurchescu, executor judecătoresc.
Legea spune însă altceva, că se poate bloca doar o treime din venituri și nu întrega sumă. Restul sumei trebuie să rămână la dispoziția restantului.
Potrivit unor sondaje, în anul 2015 sunt mai mulți datornici la bănci decât în 2014.
Numărul restanțierilor la bănci și alte instituții financiare în luna decembrie a ajuns la 709.386, iar în luna ianuarie s-a ridicat la 710.820, cu 0,2% mai mulți decât la finalul lunii decembrie 2014, se arată în datele publicate de Banca Națională a României (BNR).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci