Perspectiva de viitor a traiului în mediul rural este una foarte optimistă pentru tot mai mulți tineri.
Andy Hertz, întors de la Londra după ani de zile de muncă,a redescoperit un mic colț de Rai în România - satul românesc. Pentru că și-a dorit un trai sănătos, liber de stres și de străzi pline de mașini, Andy a susținut tot mai mulți români să facă mutarea vieții lor. Construind o comunitate de sute de mii de persoane, rețeaua lui Andy a creat numeroase povești - cele mai multe cu final fericit - în care oamenii spun că și-au regăsit sinele trăind în natură, revitalizând în acest fel mediul rural din România.
Andy Hertz a publicat și o carte, pentru cei interesați, în care prezintă aventura mutatului la țară, dar și o parte din viața sa personală.
DC News: La prima vedere, în Occident există tot mai multe comunități rurale tot mai descentralizate. Practic, oamenii par că susțin producția locală, chiar dacă e una mică - de fructe, legume, mobilă etc. Dacă ne uităm în mediul rural majoritar din România observăm detalii triste, cele mai multe sinonime cu subzistența minimă și lipsa de oportunități. Este o metodă de a revitaliza economia locală, poate chiar oamenii pot deveni independenți de problemele fiscale ale statului dacă tot mai mulți români aleg comunitățile rurale?
Andy Hertz: „Eu mă uit la mediul rural de munte, sau din Banat și Ardeal, pe unde merg mai des, și nu văd nimic trist. Da, există și cazuri de oameni cu diverse probleme de sănătate sau financiare, dar asta se întâmplă și la oraș. Nicăieri nu e roz peste tot. Sau poate e roz în Monaco și Beverly Hills. Dar la țară, pe unde umblu eu, văd oameni gospodari, care trăiesc cu bunele și relele de zi cu zi, dar nicidecum demni de milă sau care să inspire tristețe. Că nu toți au mașini noi de 50000 de euro sau case cu trei etaje, asta e adevărat, dar oamenii trăiesc în general mult mai bine aici. Așa că… e mult mai bine la sat decât era cu 20 de ani în urmă și mulți de la oraș vin tot la sat să-și care de mâncare!
Nu cred că oamenii pot deveni total independenți de stat și nici nu ar fi normal. Vorbim despre școli, dar și despre un sistem medical care trebuie îmbunătățit. Vorbim despre drumuri și instituții care trebuie să existe și să fie plătite ca să funcționeze. Că sistemul lasă de dorit, e adevărat, dar trebuie să îl îmbunătățim, nicidecum să îl desființăm. Nu ne putem întoarce la legea junglei. Că produci fructe și legume e una, dar la nivel de gospodărie nu poți trăi doar din așa ceva. Ai nevoie de mașină, de o grămadă de lucruri, plătești asigurări, schimbi cauciucuri, abonamente, și multe altele, așa că ori faci agricultură de nivel mare și trăiești din asta, ori faci altceva, ori mai multe în comun.
Dar, când e cineva curios din ce se trăiește la țară, să nu uite că jumătate dintre români trăiesc la țară deja și printre ei, nu majoritari, sunt și tineri. În grupul Facebook Mutat la țară - Viața fără ceas vedem zilnic postări, și sunt adunate mii și mii de povești, ale multor oameni mutați la țară.
Eu cred că mai mulți orășeni sunt mai săraci astăzi decât sătenii din România, indiferent de categoria de vârstă, dacă socotim satisfacția de zi cu zi, nivelul de depresie, ce au pe masă și pe lângă casă.”.
DC News: Spuneți-ne un sumar al experiențelor pe care le-ați întâlnit la oamenii care v-au urmat exemplul. Ce ați putea garanta că vor descoperi cei care s-au născut-crescut la oraș odată ce vor sta în natură?
Andy Hertz: „Cunosc personal sute de familii mutate la țară, oameni care m-au vizitat, i-am vizitat sau ne-am cunoscut de-a-lungul timpului. Plus câți sunt online. Dintre toate acestea cunosc o singură familie care s-a întors la oraș, deși nici ei n-ar fi vrut, dar nu s-au înțeles, cred că au și divorțat. Atât. Sigur mai sunt și altele, dar nu le știu. Ce pot garanta eu? Pot să spun simplu că viața la țară înseamnă firescul vieții. Aici suntem făcuți să trăim, la curte, în grădină, în aer curat! Și suntem făcuți să muncim fizic, să mâncăm hrană curată, să mișcăm, să bem apă de izvor și să ne bucurăm împreună pe pământ, câte zile vom trăi.”.
DC News: Cum pot românii să creeze comunități rurale? Cum vedeți acest demers în viitor?
Andy Hertz: „Comunitatea e ceva nu poate exista în afara bucuriei sufletești, în afara spiritului și iubirii de oameni. Nu poate exista comunitate unde nu e viață, hrană, bucurie, mâini strânse, ajutor, vecinătate, vorbă bună, valori reale și firescul vieții. La fel ca și sistemul politic imperfect, satele și comunitățile rurale există deja, avem destule case goale în toată țara. Comunitățile rurale trebuie îmbunătățite, mărite, educate.
Iar oamenii vin spre sate, tot mai mulți. Casele goale vor fi ocupate an după an, tot mai multe. Din păcate unii se vor trezi când va fi mai scump să cumperi o casă la țară cu izvor curat decât o casă la oraș. Dacă ne gândim la cutremure, poluare, nevoia de hrană curată, schimbările climatice, munca la distanță, robotizarea fabricilor, medicina evoluată, etc.. și dacă nu vom schimba ceva radical, va veni apoi și ziua în care la oraș la bloc vor rămâne „săracii”. Și roboții vor împacheta ciocolata în staniol...”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu