Zeci de morți după ce taifunul Yagi a lovit Vietnamul, provocând inundații și alunecări de teren

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Taifunul Yagi, cea mai puternică furtună din Asia din acest an, a provocat moartea a zeci de persoane în nordul Vietnamului și a cauzat pagube semnificative infrastructurii și fabricilor, potrivit estimărilor guvernamentale preliminare publicate luni, informează Reuters.

Conform guvernului vietnamez, 49 de persoane și-au pierdut viața, iar 22 sunt date dispărute, majoritatea din cauza alunecărilor de teren și inundațiilor declanșate de taifun.

Furtuna a atins coasta de nord-est a Vietnamului sâmbătă, în zona unde sunt amplasate numeroase operațiuni de producție ale companiilor locale și străine. Deși a fost retrogradată la o depresiune tropicală duminică, agenția meteorologică a avertizat luni cu privire la riscul unor noi inundații și alunecări de teren.

Impact asupra infrastructurii și industriei

Taifunul Yagi a lăsat milioane de gospodării și companii fără electricitate, a inundat autostrăzi, a perturbat rețelele de telecomunicații, a distrus un pod de dimensiuni medii și mii de copaci, paralizând activitatea economică în numeroase centre industriale.

În orașul Haiphong, un important centru industrial cu o populație de două milioane de locuitori, managerii și muncitorii din parcurile industriale și fabrici s-au confruntat luni cu lipsa electricității și au încercat să salveze echipamentele afectate, pe măsură ce acoperișurile metalice ale clădirilor au fost smulse de vânt. Se așteaptă noi ploi.

"Toată lumea încearcă să securizeze siturile și să protejeze stocurile", a declarat Bruno Jaspaert, directorul zonelor industriale DEEP C, care găzduiesc peste 150 de investitori în Haiphong și în provincia învecinată, Quang Ninh.

Un incident grav a avut loc la o fabrică a companiei sud-coreene LG Electronics din Haiphong, unde pereții unei clădiri s-au prăbușit. Deși fabrica a suferit daune considerabile, nu au fost raportate victime în rândul angajaților. Un depozit în care se aflau frigidere și mașini de spălat a fost inundat, a precizat compania.

Hong Sun, președintele asociației de afaceri sud-coreene din Vietnam, a descris pagubele suferite de fabricile coreene din zonele de coastă ca fiind „foarte mari”.

Pod prăbușit și avertizări meteo suplimentare

Autoritățile din provincia Phu Tho au raportat luni prăbușirea unui pod important din regiune. „Acesta este un pod extrem de circulat, un punct cheie de transport în provincie”, a declarat un oficial din departamentul local de transport, adăugând că încă nu au fost raportate victime. Din primele investigații reiese că opt vehicule se aflau pe pod în momentul prăbușirii.

Agenția meteorologică a avertizat că sunt așteptate noi inundații și alunecări de teren și că ploile torențiale și vânturile puternice vor afecta capitala Hanoi, unde locuiesc 8,5 milioane de persoane, în cursul serii de luni.

Compania de stat furnizoare de electricitate EVN a anunțat că peste 5,7 milioane de clienți au rămas fără curent în timpul weekendului din cauza avariilor suferite de numeroase linii de înaltă tensiune. Cu toate acestea, până luni, aproximativ 75% dintre consumatorii afectați au fost reconectați la rețea.

Taifunul Yagi a lăsat în urmă distrugeri masive și o criză umanitară în Vietnam, autoritățile continuând eforturile de salvare și reconstrucție. Pe măsură ce condițiile meteorologice rămân instabile, țara se confruntă cu provocări majore în refacerea infrastructurii și reluarea activităților economice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel