Zeci de pelerini la Mănăstirea Petru Vodă, la pomenirea de doi ani a părintelui Iustin Pârvu

Marți, la doi ani de la trecerea la cele veșnice a arhimandritului Iustin Pârvu, zeci de pelerini soseau la Mânăstirea Petru Vodă din Neamț, informează Agerpres. Obștea mănăstirii a organizat, în cursul dimineții, o slujbă de pomenire la mormântul celui care a fost duhovnicul a mii de credincioși.

Sâmbăta trecută, circa 2.000 de credincioși au participat la slujba de pomenire a părintelui Iustin Pârvu. Obștea mănăstirii a decis să organizeze parastasul sâmbătă pentru ca și credincioșii care lucrează în cursul săptămânii să poată ajunge la Petru Vodă.

Cine a fost părintele Iustin Pârvu

Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919 și și-a început viața monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani.

În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă București. În timpul războiului, între anii 1942 și 1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa. După ce la conducerea României au ajuns comuniștii, părintele a fost arestat pe motive politice și condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la "reeducare" la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.

Citește și: Vezi minunea înainte de moartea părintelui Iustin Pârvu

După 1990, părintele Iustin s-a întors la Mănăstirea Secu și, până în 1991, a fost preot și duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-și petrece restul zilelor în post și rugăciune. În 1991, a întemeiat Mănăstirea de la Petru-Vodă. Părintele și-a continuat misiunea de a schimba câtuși de puțin această lume și, în 2000, a ridicat un schit de maici lângă Mănăstirea Petru Vodă, o casă pentru copii și un azil pentru bătrâni, iar trei ani mai târziu a înființat o publicație de învățătură și atitudine ortodoxă, cu apariție lunară, numită "Glasul Monahilor", în prezent intitulată Atitudini.

Părintele Iustin Pârvu a trecut la cele veșnice pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani și a fost înmormântat lângă biserica de călugări, ridicată de el la Petru Vodă. În cimitirul acestei mănăstiri au loc de odihnă preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa și poetul Radu Gyr.

Care a fost mesajul părintelui pentru români

Cu câteva zile înainte de moarte, întrebat de monahi ce cuvânt lasă poporului român, părintele Iustin Pârvu a răspuns: Poporul român ... pentru poporul român este un cuvânt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit și forțat, împins, fără stăpân. Poporul e fără stăpân, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menține într-o unitate, așa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată. Tot el a a lansat o profeție tulburătoare, cu cinci zile înainte de moarte, spunând: 'E vorba că mai sunt 12 luni de libertate și vine urgia'.

Citește și: IUSTIN PÂRVU a făcut o PROFEȚIE teribilă înainte de a muri

De numele părintelui Iustin Pârvu se leagă și campania împotriva documentelor de identitate biometrice, demarată la începutul anului 2009, în martie 2013, fiind organizat la București un miting împotriva actelor electronice la care au participat câteva mii de oameni.

Obștea de maici a Mănăstirii Paltin din localitatea Petru-Vodă a amenajat o chilie memorială închinată Sfinților Martiri din temnițele comuniste. Chilia-muzeu se află vizavi de chilia părintelui Iustin Pârvu, unde a trăit în ultimii ani din viață, și poate fi vizitată de toți credincioșii.

În acest an, de sărbătoarea Bunei Vestiri a fost dezvelit, în fața primăriei din Poiana Teiului, un bust al părintelui Iustin Pârvu, realizat de artistul plastic vâlcean Ivan Jinaru.

Tabere duhovnicești pentru tineri dornici să cinstească memoria arhimandritului Iustin Pârvu

Obștea Mănăstirilor Petru-Vodă și Paltin Petru-Vodă organizează, în această vară, tabere duhovnicești pentru tineri dornici să cinstească memoria arhimandritului Iustin Pârvu. 'Pentru că ne dorim ca memoria Părintelui Iustin să o cinstim după cuviință, încercăm să îi ținem memoria vie în aceste zile din preajma trecerii sale la veșnicie, prăznuind duhovnicește. De aceea Mănăstirea Paltin Petru Vodă organizează în aceste zile tabere duhovnicești pentru tineri, dornici să cinstească memoria vrednicului de pomenire Duhovnic, în preajma căruia roiau neîncetat mulțimi de tineri însetați să se adape din cuvântul și bogăția sa duhovnicească', spun monahii și monahiile de la Petru-Vodă.

Înscrierile se fac pe toată perioada verii iar programul, pe lângă slujbele de rugăciune și activitățile fizice, va include conferințe și cateheze cu preotul Mihai Andrei Aldea și alți duhovnici, ucenici ai Părintelui Iustin Pârvu. Din activitățile fizice fac parte culesul plantelor pentru prepararea tratamentelor naturiste din Mănăstirea Paltin, grădinăritul, adunatul fânului, ridicat căpițe de lemn, îngrijirea bolnavilor din azilul de bătrâni din incinta mănăstirii, pictura sau sculptura. Cazarea și masa sunt gratuite. Dacă l-am iubit pe Părintele Iustin și vrem să-l bucurăm de acolo de sus, atunci să facem cele ce ne sfătuia: să construim viața duhovnicească pentru un neam sănătos!

Uniți în duhul Bisericii lui Hristos și al Sfinților Părinți, putem construi o societatea mai nealterată de păcat. Să urmăm așadar bunului nostru Părinte Iustin: Până ce nu vom avea un duh și o inimă de spiritualitate care să miște poporul acesta, nu vom merge înainte', se menționează pe site-ul mănăstirii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel