Zeci de țări solicită Consiliului ONU pentru Drepturile Omulului o anchetă independentă asupra morții lui Navalnîi

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

43 de state au cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului anchetarea morții lui Aleksei Navalnîi, decedat într-o închisoare din Siberia.

43 de state au cerut, luni, în cadrul Consiliului ONU pentru drepturile omului, o anchetă internațională independentă asupra morții disidentului rus Aleksei Navalnîi, transmite AFP, scrie Agerpres.

”Suntem indignați de moartea politicianului din opoziție (...) pentru care responsabilitatea finală îi revine președintelui (rus Vladimir) Putin și autorităților ruse”, a declarat în fața forului de la Geneva ambasadoarea Uniunii Europene, Lotte Knudsen, în numele țărilor semnatare, printre care se numără Statele Unite, Regatul Unit și membrele UE.

Statele semnatare ale apelului susțin într-un comunicat că ”Rusia trebuie să permită o anchetă internațională independentă și transparentă a circumstanțelor acestei morți subite”, care constituie ”un nou indiciu al represiunii în creștere și sistematice din Rusia”. De asemenea, cer Moscovei să îi elibereze pe toți deținuții politici, jurnaliștii, apărătorii drepturilor omului și opozanții față de războiul din Ucraina.

”Cerem Federației Ruse să pună capăt acestui climat de impunitate și să creeze un mediu fără pericole pentru opoziția politică și vocile critice”, mai arată documentul citat.

Navalnîi, decedat în urmă cu mai bine de două săptămâni

Aleksei Navalnîi a decedat în condiții neclare în 16 februarie, într-o colonie penitenciară din zona arctică a Siberiei, unde executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru extremism. El a fost înmormântat vineri la Moscova, iar moartea sa a declanșat un val de condamnări din partea Occidentului.

La funeraliile lui Aleksei Navalnîi au fost prezenți mii de oameni, care au și protestat împotriva conducerii Rusiei pentru uciderea liderului opoziției, dar și împotriva războiului declanșat de Rusia după invazia Ucrainei, în februarie 2022. ”Nu vom ierta”, au strigat oamenii care au participat la funeraliile lui Navalnîi. 

De asemenea, au fost prezenți și ambasadorii germani, francezi și americani, președintele Emmanuel Macron salutând curajul rușilor de a participa într-un număr atât de mare.

Citește și: Rusia arată diferit la asasinarea lui Navalnîi, față de asasinarea lui Boris Nemțov în 2015. Curtifan remarcă o schimbare majoră a regimului Putin în cei 9 ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel