Zegrean, despre amenințările lui Cîțu: Lucrul ăsta nu se va întâmpla

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a vorbit despre ordonanța ce are în vedere dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor cu 40%, în direct la Antena 3.

Alegeri prezidentiale 2024

Într-o intervenție la Antena 3, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a venit cu lămuriri despre ordonanța ce prevede dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor cu 40%. De asemenea, acesta a contestat declarațiile lui Florin Cîțu cu privire la tăierile majorărilor de pensii: 

„Nu știu ce a vrut să spună domnul Cîțu în afirmațiile lui. Lucrul ăsta nu se poate întâmpla. Majorările acestea de 14%, respectiv 20% la alocațiile pentru copii au fost aprobate prin rectificarea acesta de buget care a fost dată prin ordonanță de urgență a Guvernului. Acum, ordonanța urmează să fie, să se dea o lege în Parlament pentru aprobarea sau respingerea ordonanței.

Înțeleg că la Parlament s-au propus amendamente să le facă creșterea cu 40% la pensii și să le dubleze alocațiile la copii. Câtă vreme ordonanța aceasta este în vigoare, până când se adoptă legea de modificare, ea este în vigoare și se aplică așa cum e. Astăzi este în vigoare ordonanța. Dacă Parlamentul adoptă o lege care spune că se aprobă ordonanța dar cu următoarele modificări, și acolo introduc dublarea alocației și majorarea pensiei cu 40%, legea aceea urmează parcursul pe care l-ați pomenit dumneavoastră.

Va putea fi atacată la Curtea Constituțională după care va merge la Președinte. Acesta poate să ceară Parlamentului reexaminarea legii. Mai e mult până departe, timp în care ordonanța se aplică. Până când ordonanța este admisă sau respinsă de lege, e în vigoare. Deci, banii aceștia se plătesc acum în baza unei ordonanțe în vigoare.

De asemenea, Zegrean a precizat și dacă pensiile vor fi tăiate

Guvernul ar putea, după aceea, într-o joacă, să dea o nouă ordonanță prin care să reducă pensiile. Ceea ce n-ar fi posibil. Lucrul ăsta nu se va întâmpla și nu va fi pus în aplicare. Ce trebuie să știe oamenii? În situația în care Parlamentul respinge o ordonanță, prin legea de respingere, Parlamentul poate să spună ce se întâmplă cu efectele deja produse.

Într-o situație foarte îndepărtată și puțin probabilă, Parlamentul dacă respinge ordonanța, ar putea să spună că tot ce s-a dat în baza ei se dă înapoi, dar lucrul acesta nu se va face.“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel