Judecătorii Curții Constituționale dau dovadă de aceeași inconsecvență cu care s-a evidențiat și clasa politică în ultima perioadă. Astfel, după ce întreaga presă a relatat că CCR a scris în Hotărârea din 2 august, publicată în MO, că românii din străinătate nu trebuie calculați la cvorum, pe site-ul Curții a apărut, luni, o nouă variantă din care reiese exact contrariul, la nicio o zi după discursul președintelui suspendat Traian Băsescu de la sediul de campanie din strada Comânița nr. 9.
Curtea Constituțională a postat, luni, pe site-ul oficial al instituției o adresă oficială care arată că a cerut Guvernului listele electorale permanente "actualizate conform dispozițiilor art. 17 alin 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului". Articolul 17, alineatul 2 din Legea 3/2000 arată că "reactualizarea listelor electorale permanente se face de către primari în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului".
Din această adresă reiese că CCR nu a cerut Guvernului acel mini-recensământ stabilit în ședință de Guvern de săptămâna trecută pentru actualizarea la acest moment a listelor electorale permanente, ci a cerut listele electorale permanente în baza cărora s-a organizat deja referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din 29 iulie.
"Având în vedere interpretările diferite apărute în mass-media și în conferința de presă a Guvernului României, care a avut loc în data 3 august 2012, cu privire la datele solicitate de CCR, vă aducem la cunoștință faptul că, prin Adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul CCR a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozițiilor art. 17 alin 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, liste în baza cărora s-a desfășurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu", scrie în adresa CCR.
Acest text contravine motivării publicate de CCR atât pe site-ul propriu, cât și în Monitorul Oficial nr. 446 din 3 august 2012, care preciza: „Curtea reţine că în urma adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2008 (….) a fost abrogată teza a doua a art.26 alin.(1) din Legea nr.35/2008, text care prevedea că „listele electorale permanente ce cuprind cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se întocmesc de către Autoritatea Electorală Permanentă şi vor sta la baza delimitării secţiilor de votare ce vor fi organizate în străinătate”. Aşadar, Autoritatea Electorală Permanentă nu mai întocmeşte asemenea liste, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate având în schimb dreptul de a vota în mod liber în străinătate pe liste electorale suplimentare (…) Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliul în ţară astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente”, se arată în motivarea publicată de Curtea Constituțională atât pe site-ul propriu, cât și în Monitorul Oficial nr. 446 din 3 august 2012, scrie NewsIn.
La scurt timp după publicarea materialului pe NewsIn, site-ul Hotnews a publicat un text „în exclusivitate” în care se arăta că de fapt CCR recomandă ca românii din diaspora să fie incluşi pe listele electorale permanente şi în cvorum. Hotnews a publicat şi un facsimil cu textul CCR modificat, cuprinzând o adăugire (bolduit): "Raţiunea pentru care aceşti cetateni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliu în ţară astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente. În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul".
Paragraful incriminat a apărut pe site-ul Curții, luni, în jurul orelor 14.00, împreună cu o precizare care explică adăugirea care poate modifica decizia privind referendumul. „Acest paragraf a fost introdus după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea I, omisiunea datorându-se unei erori materiale”, se arată în explicația de pe site-ul Curții.
Cu numai o zi în urmă, președintele suspendat Traian Băsescu a declarat de la sediul de campanie din str. Comânița nr. 9 că nicio lege nu permite Guvernului să scoată de pe listele electorale pe românii cu domiciliul sau rezidenţa în străinătate, el arătând că la referendum de fapt ar fi trebuit incluşi pe listă şi 460.000 de români cu locuinţă în afara ţării.
Potrivit declarației sale, "dacă s-ar face corect cifra electorală pentru destituirea preşedintelui, ea îi include pe cei 18,3 milioane din listele permanente pentru alegerile locale plus cei 460.000 de cetăţeni români care au domiciliu în străinătate”, Traian Băsescu precizând că ”cvorumul, când vine vorba de alegerea sau destituirea preşedintelui, este format din toţi cetăţenii României, indiferent unde locuiesc (...) Guvernul este într-o oareşicare belea dacă citeşte legea preşedintelui şi legea referendumului".
În același context, președintele suspendat s-a arătat convins că judecătorii CC nu vor putea modifica cifra electorală de 18,3 milioane confirmată la BEC, recomandând Guvernului Ponta ”să nu mai încerce să mistifice legea pentru că la momentul adevărului sunt convins că judecătorii CC vor citi legea şi nu vor putea să modifice nici cifra electorală dată la BEC, iar Guvernul nu va putea nici să explice CC că pentru demiterea preşedintelui au scos din lista permanentă i-au scos pe cei care nu sunt în ţară. Nu există justificarea să reduci artificial legea. Guvernul s-a pus într-o situaţia penibilă faţă de toată lumea", a spus preşedintele suspendat.
Judecătorii Curții Constituționale se află în vacanță, ceea ce presupune că modificarea hotărării Curții din 2 august ar putea să fi fost adăugată chiar de către președintele instituției, Augustin Zegrean, deoarece, din câte se pare, Curtea nu s-a întrunit luni în ședință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News