Zelenski a cerut reuniunea de urgență a consiliului NATO-Ucraina 

Volodimir Zelenski a cerut reunirea de urgență a consiliului NATO-Ucraina, o facilitate acordată recent Kievului. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la cererea Kievului. Potrivit informațiilor transmise de dpa, reuniunea este programată să aibă loc miercuri și va fi desfășurată la nivel de ambasadori. Scopul principal al acestei întruniri este de a avea "consultări asupra celor mai recente evoluții și discutarea transportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră", a precizat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a Alianței, într-o declarație de sâmbătă.

Stoltenberg a vorbit la telefon cu Zelenski



Cu puţin înaintea anunţului, Stoltenberg a avut o discuţie prin telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

'O bună discuţie cu preşedintele (Zelenski) despre retragerea Rusiei din acordul privind cerealele prin Marea Neagră. Condamnăm cu putere încercarea Moscovei de a face o armă din hrană', a scris Stoltenberg pe Twitter după apelul telefonic.

'Aliaţii susţin Ucraina oricât este nevoie şi, în urma Summitului NATO, Ucraina este mai aproape de NATO decât oricând înainte', a adăugat el, referindu-se la summitul din iulie de la Vilnius.

La rândul său, Zelensky a spus că a discutat cu Stoltenberg despre implementarea acordurilor de la summit şi paşi ulteriori spre integrarea Ucrainei în Alianţă.

'Am identificat de asemenea cu dl Stoltenberg prioritatea şi măsuri viitoare necesare pentru deblocarea şi susţinerea operaţiunii coridorului cerealier prin Marea Neagră', a indicat el pe Twitter.

Summitul de la Vilnius, prima întâlnire a Consiliului NATO - Ucraina

NATO a încheiat la Vilnius un summit istoric, în cadrul căruia şefii de stat şi de guvern au convenit asupra celor mai detaliate şi mai solide planuri de apărare ale Alianţei de la Războiul Rece încoace, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, miercuri, în conferinţa de presă susţinută la finalul reuniunii.

Ne-am consolidat angajamentul faţă de investiţiile în domeniul apărării. Am convenit să aducem Ucraina mai aproape de Alianţă şi să intensificăm sprijinul pe termen lung. Şi am aprofundat şi mai mult parteneriatele noastre din întreaga lume, a rezumat Stoltenberg, conform transcrierii declaraţiilor sale de pe site-ul NATO.

Cu ocazia acestui summit, a avut loc şi reuniunea inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina, care a fost prezidată de şeful NATO, un format în care Alianţa Nord-Atlantică şi Ucraina se vor reuni pentru a discuta şi a decide de la egal la egal. Acesta este un pas semnificativ pentru a apropia Ucraina de NATO, a spus Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel