Zelenski a dezvăluit care este, de fapt, scopul incursiunii militare în Kursk

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Incursiunea militară a Ucrainei în Kursk urmărește să creeze o „zonă tampon” pentru a preveni atacurile transfrontaliere ale forțelor Moscovei, a confirmat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce trupele sale au aruncat în aer un al doilea pod în regiunea de graniță cu Rusia.

Forțele ucrainene avansează în Kursk, pe fondul luptei după lansarea operațiunii militare surprizăe, în urmă cu aproape două săptămâni. Dar Ucraina rămâne, de asemenea, sub presiune în estul țării, pe măsură ce forțele ruse avansează spre un centru militar cheie, scrie CNN.

Kievul pare să aibă mai multe obiective în atacul din Kursk, de la ridicarea moralului după câteva luni toride până la extinderea armatei Rusiei. Un consilier prezidențial ucrainean a spus că incursiunea vizează asigurarea unui proces de negociere „echitabil”.

Pentru prima dată, Zelenski a declarat duminică ambițiile strategice ale operațiunii, spunând: „Asta este sarcina noastră principală în operațiunile defensive: să distrugem cât mai mult potențial militar rusesc și să dezvoltăm acțiuni contraofensive maxime”.

Printre acestea se numără „crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului”, a spus președintele în ultimul său discurs.

„Tot ceea ce provoacă pierderi armatei ruse, statului rus, complexului lor militar-industrial și economiei lor ajută la prevenirea extinderii războiului și ne aduce mai aproape de încheierea justă a acestei agresiuni”, a spus Zelenski.

Potrivit lui Zelensky, punctul de sprijin al Kievului în Kursk „devine mai puternic” cu trupele care își întăresc pozițiile. Kievul spune că controlează aproape 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul rusesc și atât Rusia, cât și Ucraina au îndemnat rezidenții să se evacueze din zonele în care au loc lupte grele.

Ca parte a eforturilor de a paraliza capacitățile logistice ale Moscovei și de a perturba rutele de aprovizionare, forțele ucrainene au declarat duminică că au aruncat în aer un alt pod peste râul Seym din regiunea Kursk, cu „atacuri aeriene de precizie”.

„Aviația Forțelor Aeriene continuă să priveze inamicul de capacități logistice cu lovituri aeriene de precizie, ceea ce afectează în mod semnificativ cursul operațiunilor de luptă”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, generalul Mykola Oleshchuk, într-o postare pe rețelele de socializare care includea un videoclip.

Atacul vine la două zile după ce forțele ucrainene au distrus un prim pod peste Seym. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Ucraina a folosit rachete occidentale pentru a efectua acest atac, care probabil erau HIMARS fabricate din SUA.

HIMARS, sau Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, a fost poate cea mai venerată și de temut armă din lupta Kievului și, care a ajutat Ucraina să ocupe zone semnificative de teritoriu din Rusia.

Grupul de monitorizare ucrainean DeepState a declarat duminică că Kievul a obținut noi câștiguri în Kursk și a distribuit o imagine statică dintr-un videoclip, geolocalizat tot de CNN, a ceea ce spunea că este un tanc al Forțelor de Apărare ucrainene în satul Olgovka, la aproximativ 20 de kilometri nord de orașul Sudzha.

Forțele de la Kiev au preluat controlul asupra Sudzha săptămâna trecută și au înființat acolo un birou al comandantului militar, potrivit oficialilor militari ucraineni.

Duminică, forțele armate ucrainene au publicat un videoclip cu ceea ce au spus că sunt sisteme „Sivalka” „angajate în operațiuni de luptă activă” în direcția Kursk.

De cealaltă parte, Rusia pare să fi mutat câteva mii de militari de la luptele din prima linie din Ucraina ocupată pentru a aborda pierderea teritorială din Kursk.

Iar locuitorii care au fugit din zonă din cauza luptelor au fost avertizați să nu se mai întoarcă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel