Zelenski admite progresul lent în cadrul contraofensivei, dar se scuză cu expresia „viața bate filmul”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că progresul pe câmpul de luptă a fost „mai lent decât s-a dorit la început”, la câteva săptămâni de la startul contraofensivei militare a Ucrainei.

 

"Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Viața bate filmul", a spus el pentru BBC. „Viețile oamenilor sunt în joc”.

Contraofensiva Ucrainei a recuperat până acum opt localități din regiunea de sud Zaporojie și din Donețk, la est.

Zelenski susține că militarilor nu le este ușor să înainteze, deoarece 200.000 km pătrați din teritoriul ucrainean au fost minați de forțele ruse.

„Oricât de mult și-ar putea dori unii, inclusiv prin încercările de a ne presa, cu tot respectul, vom avansa pe câmpul de luptă în modul în care considerăm că este cel mai bine”, a adăugat Zelenski.

El a întărit necesitatea ca Ucrainei să primească garanții de securitate din partea NATO și a spus că, în cele din urmă, obiectivul este aderarea la alianța defensivă.

Secretarul general al NATO a precizat săptămâna aceasta că nu o să fie pusă pe masă o invitație pentru Ucraina la summitul de luna viitoare, din Lituania.

„[Jens] Stoltenberg știe poziția mea”, a spus liderul ucrainean. „Le-am spus de multe ori: „Nu ne tăiați craca de sub picioare”.

Liderul ucrainean a argumentat din nou motivele pentru care Ucraina are nevoie să primească avioane F-16 fabricate în SUA și a spus că piloții de vânătoare ar putea începe antrenamentele în august și că primele avioane ar putea ajunge în șase sau șapte luni.

Zelenski a vorbit la BBC pentru a marca o conferință de redresare a Ucrainei la Londra, care se concentrează pe rolul pe care sectorul privat îl poate juca în reconstruirea țării. Mai târziu, el a vorbit la conferință, împreună cu premierul britanic, Rishi Sunak.

Economia Ucrainei s-a redus cu 29,2% în 2022, iar la începutul acestui an, Banca Mondială a estimat costul reconstrucției și redresării la 411 miliarde de dolari.

Liderul ucrainean a declarat pentru BBC că sprijinul de care are nevoie nu este doar pentru recuperare, ci și pentru transformare.

El a spus că „pașii rapizi” care trebuie făcuți imediat includ găsirea de adăposturi, reconstruirea barajului Kakhovka și descentralizarea rețelei energetice.

„Dar la scară mai mare vorbim despre transformarea Ucrainei”, a explicat el. Zelenski a vorbit și despre „digitalizarea Ucrainei”, precum și despre reformele judiciare și anticorupție pe care țara este dispusă să le facă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel