Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a renunțat la intervenția sa programată în fața Congresului SUA din cauza unui "eveniment de ultim moment", a anunțat liderul majorității democrate din Senatul american, Chuck Schumer, citat de AFP și relatat de Agerpres.
Zelenski a planificat să se adreseze virtual Congresului SUA, dorind să obțină deblocarea unui nou pachet de ajutor vital pentru țara sa aflată într-un conflict armat.
Casa Albă a emis luni un semnal de alarmă, avertizând că, fără un acord cu opoziția republicană, asistența militară americană destinată Ucrainei ar putea fi suspendată în săptămânile următoare.
Președintele democrat Joe Biden a solicitat pe 20 octombrie includerea unui nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de peste 61 de miliarde de dolari, într-un pachet comun cu sprijinul pentru Israel, de aproximativ 14 miliarde de dolari. Această strategie a fost propusă pentru a neutraliza reticențele unor congresmeni republicani față de continuarea asistenței către Ucraina, dar a condus la blocarea întregului pachet.
În Camera Reprezentanților, cu o majoritate republicană, mai mulți aleși ai partidului cer încetarea imediată a ajutorului pentru Kiev. În Senat, cu o majoritate democrată, opoziția republicană este mai dispusă să susțină Ucraina.
Liderul republican din Camera Reprezentanților, Mike Johnson, solicită o abordare mai strictă a politicii americane referitoare la migrație, în contextul valului de migranți din Mexic, ca o condiție pentru deblocarea ajutorului pentru Ucraina. Însă democrații refuză acest lucru, considerând necesară o "schimbare radicală" a politicii migratorii pentru adoptarea unui nou ajutor financiar.
De asemenea, liderul republican din Camera Reprezentanților cere mai multe informații despre strategia SUA față de Ucraina, criticând eșecul administrației de a oferi sprijin militar constant și de a defini clar obiectivele operațiunilor. Deși niciun oficial de la Kiev nu recunoaște public, progresul ucrainean în contraofensiva lor pare să se fi oprit odată cu venirea iernii. În același timp, Rusia a preluat inițiativa pe front și exercită presiune în jurul redutei ucrainene de la Avdiivka și Kupiansk.
Analiza publicată de ziarul Washington Post, la șase luni de la declanșarea contraofensivei ucrainene, evidențiază fricțiunile apărute între președintele Zelenski și comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, în legătură cu strategia operațiunii. Informațiile arată că Statele Unite au fost implicate în planificarea acesteia, dar oficialii americani și ucraineni au avut opinii divergente referitoare la strategie, tactici și calendar.
Cu toate acestea, consilierul președintelui Zelenski, Andrii Iermak, a avertizat că orice amânare a sprijinului american pentru Ucraina ar putea duce la pierderea războiului cu Rusia, subliniind importanța continuării sprijinului financiar și militar pentru țara sa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu